Објављен нови план ЕУ за забрану дизелаша и бензинаца

ГС
Foto: Илустрација

Европска комисија предложила је да се дозволи продаја нових аутомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем и послије 2035. године, ако су у питању климатски неутрална е-горива.

Попуштајући притисцима Њемачке, Комисија је сугерисала да би таква возила могла да буду међу онима која су дозвољена послије 2035. године, под условом да нова технолошка решења спријече њихову вожњу ако се користе друга горива осим еколошких, произилази из приједлога Комисије упућеног немачком Министарству саобраћаја.

У понедјељак је речено да разговори са Комисијом о планираној забрани нових аутомобила са СУС моторима од 2035. напредују, али да не може да каже када ће бити постигнут договор, преноси Ројтерс.

Противљење Њемачке

После вишемјесечних преговора, Европски парламент, Европска комисија и земље чланице Европске уније прошле године су се сложиле са законом који би онемогућио продају аутомобила са моторима са унутрашњим сагоријевањем од 2035. године.

Али Њемачка је најавила своје противљење у посљједњем тренутку овог месеца, захтијевајући да се након тог датума дозволи продаја нових аутомобила са моторима са унутрашњим сагоријевањем, ако се крећу на е-горива.

Француска министарка за европска питања одбацила је њемачко противљење закону и рекла да би требало да се придржавају ранијег споразума.

"Морамо да се држимо онога што је договорено. Не сумњам да ће Нијемци наћи договор са својим колегама о томе", рекла је француска министарка Лоренс Бун новинарима у Бриселу.

Није остало много времена

Комисија има мало маневарског простора да постигне договор пошто је Европски парламент рекао да неће поново отварати коначни текст договорен прошле године. А до европских избора сљедеће године остало је још јако мало времена.

"Не можемо чак ни да приуштимо да будемо доведени у временски шкрипац, јер то питање нисмо остављали отвореним мјесецима", рекао је раније немачки министар саобраћаја Фолкер Висинг, тврдећи да је Комисија требало да ријеши то питање прошлог љета.

Нису прихваћени ни приједлози да се формира радна група која ће размотрити опције е-горива и договорити се да се закон поново преиспита 2026. године, што је уобичајена пракса за законе ЕУ.

Француска није заинтересована за промјену мјере, за чије је постизање договора било потребно скоро двије године тешких преговора и који су финализовани током француског предсједавања Савјетом ЕУ прошле године.

Одлагање плана "није економски кохерентно, индустријски је опасно, није у нашем националном интересу, није у интересу наших националних произвођача и, прије свега, није у интересу планете", рекли су Французи.

Француска се у спору слаже са другим земљама које подржавају циљ чистих аутомобила од 2035. године, као што су Шпанија, Белгија, Шведска, Данска, Ирска и Холандија.

Спор подрива напоре Европе да буде глобални лидер у смањењу емисије гасова стаклене баште и ризикује да се прелије у шире дебате о односу снага у европској политици, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана