Нови сукоб Јерменије и Aзербејџана, има мртвих - умијешала се Русија

ГС
Foto: Агенције

Три јерменска војника погинула су у размјени ватре са азербејџанским снагама, саопштило је министарство одбране Јерменије.

Јерменско министарство одбране објавило је на Твитеру да је дошло до сукоба са војним снагама Aзербејџана.

Јединице Оружаних снага Aзербејџана, које су напале јерменске положаје, одбачене су назад на почетну позицију, претпивши губитке. Сукоб се наставља", саопштило је министарство.

Јерменија и Aзербејџан сукобили су се прошле године око Нагорно-Карабаха, а борбе су трајале шест недеља.

Споразум, којим је окончан рат, потписали су у новембру премијер Јерменије, предјседник Aзербејџана и предсједник Русије.

Корјени сукоба Јерменије и Aзербејџана око Нагорно-Карабаха сежу готово 100 година уназад када су совјетске власти одлучиле да се та спорна област прикључи тадашнјој ССР Aзербејдџану. Област је формално у оквиру територије Aзербејџана, али су Јермени већински народ и имају контролу над том облашћу.

Умјешала се Русја

Aзербејџан прихватио предлог Русије за прекид ватре на граници са Јерменијом, саопштила је прес-служба Министарства одбране републике.

„Прихватили смо иницијативу руске стране да се објави прекид ватре на јерменско-азербејџанској граници од 10:00", наводи се у саопштењу.

У исто вријеме, према подацима војске, јерменска војска наставља да гранатира позиције азербејџанске војске користећи тенкове и минобацаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана