Нови детаљи о покушају државног удара у Њемачкој:Међу ухапшенима и куварска звијезда

ГС
Нови детаљи о покушају државног удара у Њемачкој:Међу ухапшенима и куварска звијезда

БЕРЛИН - Познати су нови детаљи о покушају екстремних десничара да изврше државни удар у Њемачкој,а међу ухапшенима су особе добро познате домаћој јавности.

Ухапшена је куварска звијезда из Минхена Франк Хепнер, чија је кћерка дјевојка фубалера Реал Мадрида Давида Алабе. Осим њега, ухапшен је бивши полицајац Михаел Фриш који је био ангажован да штити јеврејску заједницу од терористичких напада.

Хеппнер је ухапшен 7. децембра у хотелу с пет звјездица на аустријском скијалишту Кицбил гдје је и радио. Наводно је био припадник командног штаба војног огранка екстремно десничарске групе „Грађани Рајха“ коју је власт означила као терористичку.

Тврди се да је био задужен за регрутовање нових припадника, набавку оружја и друге опреме, изградњу комуникационе и информатичке инфраструктуре. Осим тога, сматра се да је био задужен да обезбиједи оброке за припаднике такозване Нове њемачке армије, преноси Кликс.

Аустријски лист „Ди Пресе“, позивајући се на тврдње истражитеља, објавио је да је 62-годишњи Хепнер требао бити лични кувар Хајнриха XIII, принца који је постављен за краља самопроглашеног њемачког краљевства. Према наводима истражитеља, Хепнер је обезбиједио новац, средства за кување, кампер и генератор за хитне потребе.

Његова 28-годишња кћерка Шалимар са фудбалером Алабом, који је репрезентативац Аустрије, има сина који је рођен 2019. Алаба није одговарао на упите аустријских новинара, а коментар од њега тражили су и њемачки новинари.

Бивши полицајац Михаел Фриш је ухапшен са партнерком Мелани Ритер у близини Хановера. Овај 58-годишњак је 2020. суспендован након што је присуствовао протестима оних који сматрају да вирус коронане постоји. Био је кандидат за парламентарца странке

Die Basis која је настала из покрета Querdenker. Овај покрет негира постојање вируса коронa. Фриш је поднио жалбу на суспензију о којој још није одлучено.

Странка крајње деснице Алтернатива за Њемачку дистанцирала се од бивше чланице Биргит Малзак-Винкеман, суткиње која је такође 7. децембра ухапшена у свом дому у западном дијелу Берлина. Тврди се да је она била међу кључним особама које су планирале државни удар те да је намјеравано да она након државног удара буде министарка правде.

Малзак-Винкеман, која је била и парламентарка, наводно је војном огранку „Грађана Рајха“ давала важне логистичке информације о томе како се све може ући у Рајхстаг, зграду парламента.

Лист „Шпигл“ је објавио да су међу заплијењеним предметима пиштољи с калибром од девет милиметара, мачеви, ножеви, омамљивачи, шљемови, опрема за ноћно посматрање и полицијско оружје.

Љевичарски лист „Die Tageszeitung“ је објавио да су истражитељи пронашли листу на којој је 18 особа с њиховим адресама, а ријеч о истакнутим политичарима и новинарима који су били мета „Грађана Рајха“. Између осталих, на тој листи су министарка иностраних послова Анналена Бербок, шест парламентараца и три телевизијска новинара, преноси лист „Гардиан“.

Ријеч је о највећој полицијској акцији против њемачке екстремне деснице икада. За претресе и хапшења на 150 локација широм Њемачке и Аустрије било је ангажовано 3.000 полицајаца. Ухапшено је 25 особа, међу којима је Хајнрих  XIII, а број осумњичених је до јуче, 9. децембра, порастао на 54 те се очекује да ће он бити већи. Оружје је пронађено на 50 локација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана