Нови Бајденов гаф - у Отави поздравио Кину умјесто Канаде VIDEO

Танјуг
Нови Бајденов гаф - у Отави поздравио Кину умјесто Канаде VIDEO

ЊУЈОРК - Током свог синоћњег говора у канадском парламенту у Отави, амерички предсједник Џозеф Бајден грешком је похвалио “Кину” када је хтио да каже Канада и направио гаф, јер је упадљиво пропустио да помене улогу Кине у шверцу фентанила.

“Данас поздрављам Кину... извините, аплаудирам Канади”, рекао је 80-годишњи амерички предсједник и брзо додао:

“Можете да замислите шта ја мислим о Кини. Нећу још улазити у то”, преноси дневник “Њујорк поуст”.

На конференцији за новинаре која је потом одржана, Бајден је направио сличан гаф и поменуо Јапан док је говорио о односима Кине са Русијом, али се исправио прије краја реченице.

Бајден је помешао Канаду и Кину када је хтио да похвали Канаду због тога што је у једној години пристала да прими 15.000 избјеглица из земаља Латинске Америке, у замјену за пристанак Америке да депортују оне који су ухваћени у покушају да илегално уђу у Канаду.

Само неколико тренутака прије гафа, Бајден уопште није поменуо Кину док је говорио о фентанилу, који је узрок пораста броја смртних случајева од предозирања у САД.

“Ми се боримо против пошасти синтетичких дрога која разара канадску и америчку заједницу, посебно наше младе људе. Фентанил је убица и скоро сви знају некога ко је био погођен овим - изгубио је дијете или изгубио пријатеља”, рекао је Бајден о смртоносној дроги.

Бајден је рекао да фентанил, који се углавном испоручује из кинеских лабораторија, “има своје коријене широм свијета” и да се “испоручује из иностранства”, не прецизирајући одакле.

Насупрот томе, он је посебно поменуо Мексико као заједничку тачку трансфера на путу за САД.

 “Канада и Сједињене Државе блиско сарађују са нашим партнерима у Мексику у обрачуну са овим проблемом у свакој фази, од хемикалија које се испоручују из иностранства, до пилула и трговаца људима”, рекао је Бајден. (

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана