Novi Bajdenov gaf - u Otavi pozdravio Kinu umjesto Kanade VIDEO

Tanjug
Novi Bajdenov gaf - u Otavi pozdravio Kinu umjesto Kanade VIDEO

NjUJORK - Tokom svog sinoćnjeg govora u kanadskom parlamentu u Otavi, američki predsjednik Džozef Bajden greškom je pohvalio “Kinu” kada je htio da kaže Kanada i napravio gaf, jer je upadljivo propustio da pomene ulogu Kine u švercu fentanila.

“Danas pozdravljam Kinu... izvinite, aplaudiram Kanadi”, rekao je 80-godišnji američki predsjednik i brzo dodao:

“Možete da zamislite šta ja mislim o Kini. Neću još ulaziti u to”, prenosi dnevnik “Njujork poust”.

Na konferenciji za novinare koja je potom održana, Bajden je napravio sličan gaf i pomenuo Japan dok je govorio o odnosima Kine sa Rusijom, ali se ispravio prije kraja rečenice.

Bajden je pomešao Kanadu i Kinu kada je htio da pohvali Kanadu zbog toga što je u jednoj godini pristala da primi 15.000 izbjeglica iz zemalja Latinske Amerike, u zamjenu za pristanak Amerike da deportuju one koji su uhvaćeni u pokušaju da ilegalno uđu u Kanadu.

Samo nekoliko trenutaka prije gafa, Bajden uopšte nije pomenuo Kinu dok je govorio o fentanilu, koji je uzrok porasta broja smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD.

“Mi se borimo protiv pošasti sintetičkih droga koja razara kanadsku i američku zajednicu, posebno naše mlade ljude. Fentanil je ubica i skoro svi znaju nekoga ko je bio pogođen ovim - izgubio je dijete ili izgubio prijatelja”, rekao je Bajden o smrtonosnoj drogi.

Bajden je rekao da fentanil, koji se uglavnom isporučuje iz kineskih laboratorija, “ima svoje korijene širom svijeta” i da se “isporučuje iz inostranstva”, ne precizirajući odakle.

Nasuprot tome, on je posebno pomenuo Meksiko kao zajedničku tačku transfera na putu za SAD.

 “Kanada i Sjedinjene Države blisko sarađuju sa našim partnerima u Meksiku u obračunu sa ovim problemom u svakoj fazi, od hemikalija koje se isporučuju iz inostranstva, do pilula i trgovaca ljudima”, rekao je Bajden. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana