Нове америчке санкције “тријумф апсурда”

Срна
Нове америчке санкције “тријумф апсурда”

МОСКВА - Нове америчке санкције представљају непријатељски антируски напад, саопштило је данас руско Министарство спољних послова, те додало да је наводно тровање Алексеја Наваљног као основа за санкције “тријумф апсурда”.

САД су раније увеле санкције против појединаца, али и трговинске и визне рестрикције, чија су мета виши руски званичници збго случаја наводног тровања опозиционара Наваљног.

Америчко одјељење Министарства финансија за контролу стране имовине /ОФАЦ/ придружило се данас америчком Министарству трговине у наметању санкција седморици високих руских званичника, укључујући директора Федералне службе безбједности /ФСБ/ Александра Бортникова и генералног тужиоца Игора Краснова.

Поред Бортникова и Краснова, ОФАЦ је на листу санкционисаних ставио и шефа Управе за предсједничку политику Андреја Јарина, првог замјеника шефа кабинета извршног уреда предсједника Сергеја Киријенка, замјеника министра одбране Алексеја Криворучког, замјеника министра одбране Павла Попова и директора Федералне казнене службе Александра Калашњикова.

Ројтерс је раније извјестио да је Вашингтон требало да наметне ограничења против руских званичника према двије извршне наредбе - 13661, издатој након поновног уједињења Крима са Русијом 2014. и 13382, издате 2005. године за борбу против ширења оружја за масовно уништавање.

Уз то, амерички Стејт департмент саопштио је да ће укинути сву помоћ Русији према Закону о спољној помоћи, искључујући хитну хуманитарну помоћ. Вашингтон је, такође, санкционисао три руске научне институције и изрекао додатне казне за двије службе безбједности у земљи.

Осим САД, ЕУ је данас увела прве санкције према новом глобалном акту о кршењу људских права против четворице руских држављана због хапшења Наваљног. На листи санкционисаних су Краснов и Калашњиков, као и шеф Истражног одбора Николај Бастрикин и шеф Националне гарде Виктор Золотов.

Русија је више пута негирала све америчке наводе у вези са случајем Наваљни, рекавши да су западне земље игнорисале захтјеве Москве за поткрепљивање оптужби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана