Nove američke sankcije “trijumf apsurda”

Srna
Nove američke sankcije “trijumf apsurda”

MOSKVA - Nove američke sankcije predstavljaju neprijateljski antiruski napad, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova, te dodalo da je navodno trovanje Alekseja Navaljnog kao osnova za sankcije “trijumf apsurda”.

SAD su ranije uvele sankcije protiv pojedinaca, ali i trgovinske i vizne restrikcije, čija su meta viši ruski zvaničnici zbgo slučaja navodnog trovanja opozicionara Navaljnog.

Američko odjeljenje Ministarstva finansija za kontrolu strane imovine /OFAC/ pridružilo se danas američkom Ministarstvu trgovine u nametanju sankcija sedmorici visokih ruskih zvaničnika, uključujući direktora Federalne službe bezbjednosti /FSB/ Aleksandra Bortnikova i generalnog tužioca Igora Krasnova.

Pored Bortnikova i Krasnova, OFAC je na listu sankcionisanih stavio i šefa Uprave za predsjedničku politiku Andreja Jarina, prvog zamjenika šefa kabineta izvršnog ureda predsjednika Sergeja Kirijenka, zamjenika ministra odbrane Alekseja Krivoručkog, zamjenika ministra odbrane Pavla Popova i direktora Federalne kaznene službe Aleksandra Kalašnjikova.

Rojters je ranije izvjestio da je Vašington trebalo da nametne ograničenja protiv ruskih zvaničnika prema dvije izvršne naredbe - 13661, izdatoj nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom 2014. i 13382, izdate 2005. godine za borbu protiv širenja oružja za masovno uništavanje.

Uz to, američki Stejt department saopštio je da će ukinuti svu pomoć Rusiji prema Zakonu o spoljnoj pomoći, isključujući hitnu humanitarnu pomoć. Vašington je, takođe, sankcionisao tri ruske naučne institucije i izrekao dodatne kazne za dvije službe bezbjednosti u zemlji.

Osim SAD, EU je danas uvela prve sankcije prema novom globalnom aktu o kršenju ljudskih prava protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Navaljnog. Na listi sankcionisanih su Krasnov i Kalašnjikov, kao i šef Istražnog odbora Nikolaj Bastrikin i šef Nacionalne garde Viktor Zolotov.

Rusija je više puta negirala sve američke navode u vezi sa slučajem Navaljni, rekavši da su zapadne zemlje ignorisale zahtjeve Moskve za potkrepljivanje optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana