Нова корона правила за улазак у Њемачку

Танјуг
Нова корона правила за улазак у Њемачку

БЕРЛИН - У Њемачкој од 1. октобра важе нова правила о корони - у авионима више није обавезно ношење маске, а приликом уласка у земљу нису потребни никакви докази о вакцинацији или прележаном ковиду.


У Њемачкој правила везана за пандемију короне одређују дјелом савезна влада, а дјелом покрајине, пише DW и наводи да у цијелој земљи постоји обавеза ношења ФФП2 маске у брзим-бијелим возовима и аутобусима на дужим релацијама, старачким домовима, клиникама и љекарским ординацијама.

Новом уредбом која је на снази од јуче и која важи до 7. априла 2023. године савезне покрајине могу саме да уведу још строже мјере, попут обавезног ношења маски у продавницама и ресторанима.

У брзим возовима је обавезно ношење маске ФФП2, (до сада је била довољна обична медицинска маска).

Исто се доноси и на аутобусе који не спадају у локални саобраћај. За дјецу од 6 до 14 година, као и за особље у возовима и аутобусима и даље је довољна обична хируршка маска.

За сада изгледа да ће остати већ постојећа обавеза ношења (обичне медицинске) маске у јавном превозу и локалним и регионалним возовима.

Маске више нису потребне за летове који полијећу и/или слијећу у Њемачку.

Осим тога, приликом уласка у Њемачку не мора да се покаже никакав посебан доказ. То важи до 31. јануара 2023. или док се евентуално не појави нека нова, опаснија варијанта вируса.

ФФП2 маске су обавезне широм земље у клиникама, старачким домовима и љекарским ординацијама.

У старачким домовима и клиникама обавезно је при уласку показати и негативан тест. Запослени морају имати тестове најмање три пута недјељно.

Старачки домови такође морају да именују службенике који ће се на примјер бринути о вакцинацији, хигијени и терапијама за пацијенте са лијеком Пакловид.

Ако се ситуација са заразом погорша, савезне покрајине могу да донесу додатне мјере. То укључује и максималан број посјетилаца за манифестације у затвореним просторијама или обавезу ношења маски на отвореном ако тамо није могућа дистанца од 1,50 метара.

Могу такође да уведу обавезу ношења маске у јавним затвореним просторима. То важи за културу, спорт и угоститељство.

Овдје постоји изузетак - ко покаже негативан тест не мора да носи маску у кафићима и ресторанима, дискотекама или на неким манифестацијама.

Покрајине могу проширити ово изузеће на људе који могу показати да су управо вакцинисани или су се опоравили.

Тестови се могу прописати у школама и вртићима. Обавезно ношење маске могуће је прописати и у школама, али само од петог разреда.

Од 1. октобра потребна је допунска вакцинација, односно трећа доза да би се неко сматрао „потпуно вакцинисаним". Двије дозе су довољне ако је неко прележао корону и то може да докаже, наводи DW.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана