Nova korona pravila za ulazak u Njemačku

Tanjug
Nova korona pravila za ulazak u Njemačku

BERLIN - U Njemačkoj od 1. oktobra važe nova pravila o koroni - u avionima više nije obavezno nošenje maske, a prilikom ulaska u zemlju nisu potrebni nikakvi dokazi o vakcinaciji ili preležanom kovidu.


U Njemačkoj pravila vezana za pandemiju korone određuju djelom savezna vlada, a djelom pokrajine, piše DW i navodi da u cijeloj zemlji postoji obaveza nošenja FFP2 maske u brzim-bijelim vozovima i autobusima na dužim relacijama, staračkim domovima, klinikama i ljekarskim ordinacijama.

Novom uredbom koja je na snazi od juče i koja važi do 7. aprila 2023. godine savezne pokrajine mogu same da uvedu još strože mjere, poput obaveznog nošenja maski u prodavnicama i restoranima.

U brzim vozovima je obavezno nošenje maske FFP2, (do sada je bila dovoljna obična medicinska maska).

Isto se donosi i na autobuse koji ne spadaju u lokalni saobraćaj. Za djecu od 6 do 14 godina, kao i za osoblje u vozovima i autobusima i dalje je dovoljna obična hirurška maska.

Za sada izgleda da će ostati već postojeća obaveza nošenja (obične medicinske) maske u javnom prevozu i lokalnim i regionalnim vozovima.

Maske više nisu potrebne za letove koji polijeću i/ili slijeću u Njemačku.

Osim toga, prilikom ulaska u Njemačku ne mora da se pokaže nikakav poseban dokaz. To važi do 31. januara 2023. ili dok se eventualno ne pojavi neka nova, opasnija varijanta virusa.

FFP2 maske su obavezne širom zemlje u klinikama, staračkim domovima i ljekarskim ordinacijama.

U staračkim domovima i klinikama obavezno je pri ulasku pokazati i negativan test. Zaposleni moraju imati testove najmanje tri puta nedjeljno.

Starački domovi takođe moraju da imenuju službenike koji će se na primjer brinuti o vakcinaciji, higijeni i terapijama za pacijente sa lijekom Paklovid.

Ako se situacija sa zarazom pogorša, savezne pokrajine mogu da donesu dodatne mjere. To uključuje i maksimalan broj posjetilaca za manifestacije u zatvorenim prostorijama ili obavezu nošenja maski na otvorenom ako tamo nije moguća distanca od 1,50 metara.

Mogu takođe da uvedu obavezu nošenja maske u javnim zatvorenim prostorima. To važi za kulturu, sport i ugostiteljstvo.

Ovdje postoji izuzetak - ko pokaže negativan test ne mora da nosi masku u kafićima i restoranima, diskotekama ili na nekim manifestacijama.

Pokrajine mogu proširiti ovo izuzeće na ljude koji mogu pokazati da su upravo vakcinisani ili su se oporavili.

Testovi se mogu propisati u školama i vrtićima. Obavezno nošenje maske moguće je propisati i u školama, ali samo od petog razreda.

Od 1. oktobra potrebna je dopunska vakcinacija, odnosno treća doza da bi se neko smatrao „potpuno vakcinisanim". Dvije doze su dovoljne ako je neko preležao koronu i to može da dokaže, navodi DW.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana