Норвешки суд утврдио да син Путиновог савезника није крив јер је користио дрон

Танјуг
Норвешки суд утврдио да син Путиновог савезника није крив јер је користио дрон

ОСЛО - Син руског бизнисмена, блиског руском предсjеднику Владимиру Путину, ослобођен је кривице у Норвешкој због сумње да је прекршио закон којим се Русима забрањује да управљају дроновима, јавља АП.

Андреј Јакуњин, који има и руски и британски пасош, а живи у Италији, ухапшен је у Хамерфесту, у арктичком делу Норвешке, 17. октобра, када је пловио око архипелага Свалбард и дуж обале Норвешке. Јакуњин је снимао дроном док је планинарио, шетао глечером и пловио.

Према норвешком закону, руским компанијама и држављанима је забрањено да својим летjелицама “слете, полете или надлете норвешку територију”. Норвешка није чланица ЕУ, али прати одлуке Брисела и одлучила се на ову забрану раније ове године, након руског напада на Украјину.

Окружни суд Норд-Тромс и Сења пресудио је касно синоћ да коришћење дрона из хобија није покривено санкцијама.

-То је задовољавајуће, али није изненађујуће, да је окружни суд закључио да Андреј Јакуњин није починио никакво кривично дjело у Норвешкој - рекли су у заједничкој изјави његови адвокати Јон Кристијан Елден и Бернт Хајберт. Тужилаштво је тражило 120 дана затвора за Јакуњина и сада се жалило на пресуду.

Андреј је син руског бизнисмена Владимира Јакуњина, дугогодишњег Путиновог сарадника, који је на листи санкција САД након што се Крим припојио Русији 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана