Norveški sud utvrdio da sin Putinovog saveznika nije kriv jer je koristio dron

Tanjug
Norveški sud utvrdio da sin Putinovog saveznika nije kriv jer je koristio dron

OSLO - Sin ruskog biznismena, bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, oslobođen je krivice u Norveškoj zbog sumnje da je prekršio zakon kojim se Rusima zabranjuje da upravljaju dronovima, javlja AP.

Andrej Jakunjin, koji ima i ruski i britanski pasoš, a živi u Italiji, uhapšen je u Hamerfestu, u arktičkom delu Norveške, 17. oktobra, kada je plovio oko arhipelaga Svalbard i duž obale Norveške. Jakunjin je snimao dronom dok je planinario, šetao glečerom i plovio.

Prema norveškom zakonu, ruskim kompanijama i državljanima je zabranjeno da svojim letjelicama “slete, polete ili nadlete norvešku teritoriju”. Norveška nije članica EU, ali prati odluke Brisela i odlučila se na ovu zabranu ranije ove godine, nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Okružni sud Nord-Troms i Senja presudio je kasno sinoć da korišćenje drona iz hobija nije pokriveno sankcijama.

-To je zadovoljavajuće, ali nije iznenađujuće, da je okružni sud zaključio da Andrej Jakunjin nije počinio nikakvo krivično djelo u Norveškoj - rekli su u zajedničkoj izjavi njegovi advokati Jon Kristijan Elden i Bernt Hajbert. Tužilaštvo je tražilo 120 dana zatvora za Jakunjina i sada se žalilo na presudu.

Andrej je sin ruskog biznismena Vladimira Jakunjina, dugogodišnjeg Putinovog saradnika, koji je na listi sankcija SAD nakon što se Krim pripojio Rusiji 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana