Норвешка жели да сама регулише границу са Русима

Срна
Норвешка жели да сама регулише границу са Русима

ОСЛО - Норвешка Влада, на челу са премијером Јонасом Гаром Стореом, тражи од савезника у НАТО-у да држе авионе и бродове даље од норвешко-руских граничних подручја.

Како преноси норвешки медиј "ВГ", шеф дипломатије те земље Аникен Хуитфелт изјавила је на самиту министара спољних послова НАТО-а у Риги да Норвешка тражи да савезнички авиони и бродови држе одређену удаљеност од норвешко-руске границе.

Двије британске и америчке поморске вјежбе у Баренцовом мору прошле године привукле су велику пажњу, посебно када су у септембру лани дотакле руску економску зону.

Тада се норвешка фрегата "Тор Хејердал", заједно са британским и америчким бродовима, приближила на удаљеност од 50 наутичких миља од копна. То је довољно далеко од морске границе Русије, али у њеној економској зони.

"За Норвешку је важно да имамо војну присутност у подручјима која су нам близу. Али, према нашем мишљењу, у непосредној близини руске границе биће боље ако се сами снађемо уз помоћ норвешких авиона и фрегата. То је за нас веома важно", рекла је Хуитфелтова.

Она је напоменула да о овом питању планира разговор са Великом Британијом и САД.

"Они могу сами доносити одлуке. Али ми морамо заштитити интересе Норвешке. У норвешком је интересу да се брине о одбрани ових подручја самостално", навела је Хуитфелтова.

Истовремено, она је напоменула да сада присутност америчких оружаних снага на подручју близу границе са Русијом није већа него у другим периодима послијератне ере.

Медији преносе да је бивши командант Оперативног штаба норвешке војске Руне Јакобсен изјавио да су "Руси навикли на норвешке авионе и бродове у Баренцовом мору".

"Желимо да тако остане и у будућности - да источно од Аноја не лете амерички извиђачки авиони, већ наши", навео је он.

Исто мишљење дијели и војни стручњак потпуковник Тормод Хејер, који истиче да се Руси не боје Норвешке, већ да реагују само на јединице и авионе САД.

Према његовом мишљењу, дио одговорности за чињеницу да је Русија почела да гомила оружје на сјеверу у близини Норвешке сносе норвешке власти.

Нова норвешка Влада, премијера Стореа, најавила је да жели да побољша односе са Русијом на сјеверу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана