Norveška želi da sama reguliše granicu sa Rusima

Srna
Norveška želi da sama reguliše granicu sa Rusima

OSLO - Norveška Vlada, na čelu sa premijerom Jonasom Garom Storeom, traži od saveznika u NATO-u da drže avione i brodove dalje od norveško-ruskih graničnih područja.

Kako prenosi norveški medij "VG", šef diplomatije te zemlje Aniken Huitfelt izjavila je na samitu ministara spoljnih poslova NATO-a u Rigi da Norveška traži da saveznički avioni i brodovi drže određenu udaljenost od norveško-ruske granice.

Dvije britanske i američke pomorske vježbe u Barencovom moru prošle godine privukle su veliku pažnju, posebno kada su u septembru lani dotakle rusku ekonomsku zonu.

Tada se norveška fregata "Tor Hejerdal", zajedno sa britanskim i američkim brodovima, približila na udaljenost od 50 nautičkih milja od kopna. To je dovoljno daleko od morske granice Rusije, ali u njenoj ekonomskoj zoni.

"Za Norvešku je važno da imamo vojnu prisutnost u područjima koja su nam blizu. Ali, prema našem mišljenju, u neposrednoj blizini ruske granice biće bolje ako se sami snađemo uz pomoć norveških aviona i fregata. To je za nas veoma važno", rekla je Huitfeltova.

Ona je napomenula da o ovom pitanju planira razgovor sa Velikom Britanijom i SAD.

"Oni mogu sami donositi odluke. Ali mi moramo zaštititi interese Norveške. U norveškom je interesu da se brine o odbrani ovih područja samostalno", navela je Huitfeltova.

Istovremeno, ona je napomenula da sada prisutnost američkih oružanih snaga na području blizu granice sa Rusijom nije veća nego u drugim periodima poslijeratne ere.

Mediji prenose da je bivši komandant Operativnog štaba norveške vojske Rune Jakobsen izjavio da su "Rusi navikli na norveške avione i brodove u Barencovom moru".

"Želimo da tako ostane i u budućnosti - da istočno od Anoja ne lete američki izviđački avioni, već naši", naveo je on.

Isto mišljenje dijeli i vojni stručnjak potpukovnik Tormod Hejer, koji ističe da se Rusi ne boje Norveške, već da reaguju samo na jedinice i avione SAD.

Prema njegovom mišljenju, dio odgovornosti za činjenicu da je Rusija počela da gomila oružje na sjeveru u blizini Norveške snose norveške vlasti.

Nova norveška Vlada, premijera Storea, najavila je da želi da poboljša odnose sa Rusijom na sjeveru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana