Норвешка признала Палестину као државу, исто потом урадиле Ирска и Шпанија

ГС
Норвешка признала Палестину као државу, исто потом урадиле Ирска и Шпанија

ОСЛО, ДАБЛИН, МАДРИД- Премијер Норвешке Јонас Гар Стура рекао је данас да је та скандинавска земља донијела одлуку о званичном признању Палестине као државе.

Одлука ступа на снагу 28. маја, пренио је АП. “

-е може бити мира на Блиском истоку уколико не буде признања - рекао је Гар Стура и додао да “Палестина има основну право на независну државу”.

Неколико земаља Европске уније су претходних недјеља дале назнаке да планирају да признају Палестину, јер сматрају да је рјешење са двије државе кључно за трајни мир у том региону. Норвешка, која није члан Европске уније, али углавном прати одлуке Брисела, дуго је подржавала рјешење са двије државе, Израела и Палестине.

-Терор су починили Хамас и милитантне групе које нису присталице дводржавног решења и државе Израел - истакао је лидер норвешке владе.

Одмах послије Норвешке, Шпанија и Ирска су признале палестинску независност, саопштили су данас премијери те двије земље Педро Санчез и Сајмон Харис.

-Данас, Ирска, Норвешка и Шпанија објављују да ће признати државу Палестину. Свако од нас ће предузети неопходне кораке да та одлука ступи на снагу. Увјерен сам да ће нам се још неке земље прикључити у преузимању овог важног корака наредних недјеља -истакао је Харис.

Он је додао да је одлука три земље да се призна Палестина “легитимно право на државност”.

-Ово рјешење је подршка рјешењу о двије државе, што је једини исправан пут ка миру и безбједности за Израел, Палестину и њихове народе - навео је Харис.

Премијер Ирске је истакао да по међународном хуманитарном закону, цивили морају бити заштићени.

-Палестинци у Гази пролазе кроз најстрашнију патњу, потешкоће и глад. Како неко може да оправда чињеницу да тамо деца одлазе увече на спавање, не знајући да ли ће се пробудити? Цивили са свих страна морају бити заштићени међународним хуманитарним правом. Једини пут ка миру је политички - поручио је Харис, пренио је ирски јавни сервис РТЕ.

Премијер Шпаније Педро Санчез изјавио је данас у Конгресу да ће Шпанија признати палестинску државу 28. маја, наводећи да је дошло вријеме да се пређе са ријечи на дјела и да Шпанија то чини због “мира, кохерентности и правде”, преноси Паис.

Нагласио је да та одлука није против Израела, Јевреја или у корист Хамаса.

-Желим једну ствар да разјасним, ово признање није против било кога, није против народа Израела, народа који цијенимо. А много мање против Јевреја, народа вриједног дивљења, чија је историја повезана са Шпанијом. Нити то иде у прилог Хамасу, како кажу неки посланици, који покушавају да искористе ту ситуацију - рекао је Санчез.

Он је најавио и да ће Шпанија примити 30 дјеце из Газе са дијагнозом карцинома.

-У неком тренутку када бомбардовање престане, а медији и међународна заједница буду могли да виде шта се дешава у Гази, схватићемо да смо сви били свједоци једне од најмрачнијих епизода. Тог дана Шпанци ће моћи да кажу да су били на правој страни историје - додао је он.

Досад, Палестину су признале 143 државе од 193 чланице Уједињених нација. Само осам од 27 чланица ЕУ - Пољска, Бугарска, Мађарска, Чешка, Румунија, Словачка, Шведска и Кипар - подржавају Палестину као државу.

Mинистар спољних послова Израела, Израел Кац позвао је данас амбасадоре те земље у Ирској и Норвешкој на хитне консултације.

-Шаљем врло јасну поруку Ирској и Норвешкој: Израел неће пустити да ово прође у тишини - навео је Кац, преноси Тајмс оф Израел.

Он је додао да ће учинити исто и са Шпанијом, уколико Мадрид призна Палестину.

-Ирска и Норвешка намјеравају да пошаљу поруку Палестинцима и свијету - терор се исплати - рекао је Кац, додајући да на тај начин "награђују Хамас и Иран".

Кац оцјењује да се ради о накарадном потезу наочиглед жртава 7. октобра, када је палестински Хамас убио око 1.200 људи на југу Израела и отео више од 240.

-То, такође, отежава наше напоре да вратимо кућама 128 талаца. Мир је сада мање извјестан и подрива израелско право на самоодбрану. Ова ирско-норвешка парада глупости нас неће одвратити. Одлучни смо да испунимо циљеве: да вратимо безбедност грађанима, свргнемо Хамас и вратимо таоце - навео је Кац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана