Norveška priznala Palestinu kao državu, isto potom uradile Irska i Španija

GS
Norveška priznala Palestinu kao državu, isto potom uradile Irska i Španija

OSLO, DABLIN, MADRID- Premijer Norveške Jonas Gar Stura rekao je danas da je ta skandinavska zemlja donijela odluku o zvaničnom priznanju Palestine kao države.

Odluka stupa na snagu 28. maja, prenio je AP. “

-e može biti mira na Bliskom istoku ukoliko ne bude priznanja - rekao je Gar Stura i dodao da “Palestina ima osnovnu pravo na nezavisnu državu”.

Nekoliko zemalja Evropske unije su prethodnih nedjelja dale naznake da planiraju da priznaju Palestinu, jer smatraju da je rješenje sa dvije države ključno za trajni mir u tom regionu. Norveška, koja nije član Evropske unije, ali uglavnom prati odluke Brisela, dugo je podržavala rješenje sa dvije države, Izraela i Palestine.

-Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice dvodržavnog rešenja i države Izrael - istakao je lider norveške vlade.

Odmah poslije Norveške, Španija i Irska su priznale palestinsku nezavisnost, saopštili su danas premijeri te dvije zemlje Pedro Sančez i Sajmon Haris.

-Danas, Irska, Norveška i Španija objavljuju da će priznati državu Palestinu. Svako od nas će preduzeti neophodne korake da ta odluka stupi na snagu. Uvjeren sam da će nam se još neke zemlje priključiti u preuzimanju ovog važnog koraka narednih nedjelja -istakao je Haris.

On je dodao da je odluka tri zemlje da se prizna Palestina “legitimno pravo na državnost”.

-Ovo rješenje je podrška rješenju o dvije države, što je jedini ispravan put ka miru i bezbjednosti za Izrael, Palestinu i njihove narode - naveo je Haris.

Premijer Irske je istakao da po međunarodnom humanitarnom zakonu, civili moraju biti zaštićeni.

-Palestinci u Gazi prolaze kroz najstrašniju patnju, poteškoće i glad. Kako neko može da opravda činjenicu da tamo deca odlaze uveče na spavanje, ne znajući da li će se probuditi? Civili sa svih strana moraju biti zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom. Jedini put ka miru je politički - poručio je Haris, prenio je irski javni servis RTE.

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas u Kongresu da će Španija priznati palestinsku državu 28. maja, navodeći da je došlo vrijeme da se pređe sa riječi na djela i da Španija to čini zbog “mira, koherentnosti i pravde”, prenosi Pais.

Naglasio je da ta odluka nije protiv Izraela, Jevreja ili u korist Hamasa.

-Želim jednu stvar da razjasnim, ovo priznanje nije protiv bilo koga, nije protiv naroda Izraela, naroda koji cijenimo. A mnogo manje protiv Jevreja, naroda vrijednog divljenja, čija je istorija povezana sa Španijom. Niti to ide u prilog Hamasu, kako kažu neki poslanici, koji pokušavaju da iskoriste tu situaciju - rekao je Sančez.

On je najavio i da će Španija primiti 30 djece iz Gaze sa dijagnozom karcinoma.

-U nekom trenutku kada bombardovanje prestane, a mediji i međunarodna zajednica budu mogli da vide šta se dešava u Gazi, shvatićemo da smo svi bili svjedoci jedne od najmračnijih epizoda. Tog dana Španci će moći da kažu da su bili na pravoj strani istorije - dodao je on.

Dosad, Palestinu su priznale 143 države od 193 članice Ujedinjenih nacija. Samo osam od 27 članica EU - Poljska, Bugarska, Mađarska, Češka, Rumunija, Slovačka, Švedska i Kipar - podržavaju Palestinu kao državu.

Ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac pozvao je danas ambasadore te zemlje u Irskoj i Norveškoj na hitne konsultacije.

-Šaljem vrlo jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće pustiti da ovo prođe u tišini - naveo je Kac, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da će učiniti isto i sa Španijom, ukoliko Madrid prizna Palestinu.

-Irska i Norveška namjeravaju da pošalju poruku Palestincima i svijetu - teror se isplati - rekao je Kac, dodajući da na taj način "nagrađuju Hamas i Iran".

Kac ocjenjuje da se radi o nakaradnom potezu naočigled žrtava 7. oktobra, kada je palestinski Hamas ubio oko 1.200 ljudi na jugu Izraela i oteo više od 240.

-To, takođe, otežava naše napore da vratimo kućama 128 talaca. Mir je sada manje izvjestan i podriva izraelsko pravo na samoodbranu. Ova irsko-norveška parada gluposti nas neće odvratiti. Odlučni smo da ispunimo ciljeve: da vratimo bezbednost građanima, svrgnemo Hamas i vratimo taoce - naveo je Kac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana