Њу Делхи постао гасна комора

Приредио: Борис Ђурић
Њу Делхи постао гасна комора

Њу Делхи - Индијска престоница Њу Делхи прогласила је крајем седмице ванредно стање због загађења ваздуха у тренуцима док ју је отровни смог обавијао трећи дан заредом, а квалитет ваздуха се погоршавао из часа у час.

Градоначелник Њу Делхија Арвинд Кејрињал рекао је да је град постао "гасна комора", а колико је ваздух загађен свједоче процјене стручњака да је удисање тако загађеног ваздуха еквивалентно са 44 испушене цигарете дневно.

Паљење илегалних усјева на фармама у државама које окружују Њу Делхи, издувни гасови из аутомобила у граду с ограниченим јавним превозом и прашина од грађевинских радова проузроковали су кризу, која се јавља сваке године.

- Ове године овом проблему погодују и временски услови без дашка вјетра и падавина - саопштила је метеоролошка служба.

Становници се жале на главобоље, кашаљ и да их пеку очи.

- Желио бих да поручим људима да ће влада Индије учинити све што је могуће да би дошло до побољшања квалитета ваздуха - рекао је савезни министар за околину Харсх Вардхан.

Власти су суочене с критикама због тога што нису предузеле кораке за рјешавање тог проблема који се јавља сваке године.

Њу Делхи је наредио у сриједу затварање свих школа да би заштитио дисајне путеве дјеце због страшног загађења.

 - Нема компромиса када је ријеч о здраву дјеце. Наредили смо затварање свих школа - написао је замјеник главног министра регије Делхија Манисх Сисодија.

Град ће идуће седмице ограничити вожњу аутомобилима. Од понедјељка се уводи вожња "пар-непар". Камионима је већ забрањен улазак у град, грађевински радови су заустављени и цијене паркинга су учетворостручене да би грађани били присиљени да користе јавни превоз. Међутим, стручњаци кажу да те мјере неће донијети тренутно олакшање.

Смог је оковао град и љекари су упозорили на здравствену кризу савјетујући грађанима да не излазе ван ако није нужно.

Било је рано ујутро у уторак када су грађани Њу Делхија примијетили танку бијелу "мрену" која се формирала изнад читавог града. Како је видљивост знатно смањена дошло је до отказивања вожњи возова, авиони су каснили и знатно је повећан број саобраћајних несрећа. Градске власти су брзо схватиле да се налазе под правом опсадом и морале су прогласити ванредно стање.

- Број пацијената се нагло повећао. Мислим да никада није била тако лоша ситуација у Делхију. Јако сам љут што је до овога дошло. Већина оних који носе маске углавном не носе оне градације Н95, која зауставља штетне честице, већ углавном "приручне" маске - мараму завезану преко уста или шал око главе - рекао је пулмолог из болнице Аполо Дипак Роша.

Велика штетност

Њу Делхи са око 19 милиона становника Свјетска здравствена организација (ЊХО) редовно сврстава међу најзагађеније градове на свијету, а планови за побољшање квалитета ваздуха изгледа да за сада не дају резултате.

Ова организација сву загађеност ваздуха изнад 25. подјељка сматра штетним по здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана