Nju Delhi postao gasna komora

Priredio: Boris Đurić
Nju Delhi postao gasna komora

Nju Delhi - Indijska prestonica Nju Delhi proglasila je krajem sedmice vanredno stanje zbog zagađenja vazduha u trenucima dok ju je otrovni smog obavijao treći dan zaredom, a kvalitet vazduha se pogoršavao iz časa u čas.

Gradonačelnik Nju Delhija Arvind Kejrinjal rekao je da je grad postao "gasna komora", a koliko je vazduh zagađen svjedoče procjene stručnjaka da je udisanje tako zagađenog vazduha ekvivalentno sa 44 ispušene cigarete dnevno.

Paljenje ilegalnih usjeva na farmama u državama koje okružuju Nju Delhi, izduvni gasovi iz automobila u gradu s ograničenim javnim prevozom i prašina od građevinskih radova prouzrokovali su krizu, koja se javlja svake godine.

- Ove godine ovom problemu pogoduju i vremenski uslovi bez daška vjetra i padavina - saopštila je meteorološka služba.

Stanovnici se žale na glavobolje, kašalj i da ih peku oči.

- Želio bih da poručim ljudima da će vlada Indije učiniti sve što je moguće da bi došlo do poboljšanja kvaliteta vazduha - rekao je savezni ministar za okolinu Harsh Vardhan.

Vlasti su suočene s kritikama zbog toga što nisu preduzele korake za rješavanje tog problema koji se javlja svake godine.

Nju Delhi je naredio u srijedu zatvaranje svih škola da bi zaštitio disajne puteve djece zbog strašnog zagađenja.

 - Nema kompromisa kada je riječ o zdravu djece. Naredili smo zatvaranje svih škola - napisao je zamjenik glavnog ministra regije Delhija Manish Sisodija.

Grad će iduće sedmice ograničiti vožnju automobilima. Od ponedjeljka se uvodi vožnja "par-nepar". Kamionima je već zabranjen ulazak u grad, građevinski radovi su zaustavljeni i cijene parkinga su učetvorostručene da bi građani bili prisiljeni da koriste javni prevoz. Međutim, stručnjaci kažu da te mjere neće donijeti trenutno olakšanje.

Smog je okovao grad i ljekari su upozorili na zdravstvenu krizu savjetujući građanima da ne izlaze van ako nije nužno.

Bilo je rano ujutro u utorak kada su građani Nju Delhija primijetili tanku bijelu "mrenu" koja se formirala iznad čitavog grada. Kako je vidljivost znatno smanjena došlo je do otkazivanja vožnji vozova, avioni su kasnili i znatno je povećan broj saobraćajnih nesreća. Gradske vlasti su brzo shvatile da se nalaze pod pravom opsadom i morale su proglasiti vanredno stanje.

- Broj pacijenata se naglo povećao. Mislim da nikada nije bila tako loša situacija u Delhiju. Jako sam ljut što je do ovoga došlo. Većina onih koji nose maske uglavnom ne nose one gradacije N95, koja zaustavlja štetne čestice, već uglavnom "priručne" maske - maramu zavezanu preko usta ili šal oko glave - rekao je pulmolog iz bolnice Apolo Dipak Roša.

Velika štetnost

Nju Delhi sa oko 19 miliona stanovnika Svjetska zdravstvena organizacija (NjHO) redovno svrstava među najzagađenije gradove na svijetu, a planovi za poboljšanje kvaliteta vazduha izgleda da za sada ne daju rezultate.

Ova organizacija svu zagađenost vazduha iznad 25. podjeljka smatra štetnim po zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana