Њемачка из предострожности набавила 40.000 вакцина против мајмунских богиња

Срна
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Њемачка је наручила 40.000 доза вакцине од фармацеутске компаније "Нордик бава" из покрајине Баварске како би били спремни за имунизацију заражених мајмунским богињама, уколико епидемија постане озбиљна, али тренутно се предузимају друге мјере предострожности, рекао је министар здравља Карл Лојтербах.

Лојтербах је истакао да се мјере попут изолације на 21 дан препоручују за заражене и да би за сада требале бити довољне за сузбијање ширења болести.

"Уколико се обољење даље прошири желимо да будемо спремни за могуће вакцинације које још нису препоручене али би могле постати неопходне", нагласио је Лојтербах.

Према његовим ријечима, епидемија мајмунских богиња могла би бити сузбијена и да ништа не указује на почетак нове пандемије. Он сматра да би рана интеревенција могла спријечити да патоген уђе дубље у заједнице.

Званичник Института "Роберт Кох" за заразне болести Лотар Вилер изјавио је да је до сада регистрован пет случајева мајмунских богиња.

Свјетска здравствена организација /СЗО/ објавила је јуче сличне смјернице и наводи да није потребна масовна вакцинација за епидемију јер би мјере, попут хигијене, могле помоћи у контроли ширења болести.

СЗО је до сада регистровала више од 250 потврђених и сумњивих случајева заразе мајмунским богињама. Ширење је неуобичајено за ову болест која је ендемична у дијеловима западне и средње Африке, али је веома ријетка у другим крајевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана