Нетаниjaху о одлуци Међународног суда: То је као да хапсите Черчила

Агенције
Нетаниjaху о одлуци Међународног суда: То је као да хапсите Черчила

ТЕЛ АВИВ - Премијер Израела Бењамин Нетанијаху у интервјуу за CNN коментaрисао је рат у Гази, али и одлуку тужиоца Међународног суда правде да затражи налог за његове хапшење као и хапшење лидера Хамаса.

Говорећи о будућности Газе, Нетаниєаху је демантовао тврдње поjeдиних министара у влади да ће на том подручју бити изграђена насеља за израелске досељенике те је поручио да је он увијек био против таквог плана.

-Ако мислите на пресељење Газе, то никада није било у плану и то сам отворено рекао. Неки од мојих бирача нису задовољни због тога, али то је мој став. Једном када Хамас буде поражен, оно што морамо учинити је одржати демилитаризацију Газе - рекао је Нетанијаху.

Поручио је и да на том подручју жели цивилну управу којом не би управљали припадници Хамаса.

-Трећа ствар коју бих урадио је да реконструкцију Газе, ако је могуће, ураде умјерене арапске државе и међународна заједница. То је реалан план и ја сам то рекао. Неки људи нису задовољни тиме. Можда желе убацити у све то Палестинску самоуправу која још увијек учи дјецу да траже уништење Израела. То није мој став. Желим другачију будућност за Израелце и Палестинце - тврди Нетанијаху.

Током интервјуа Нетанијаху се осврнуо и на оптужбе Међународног суда правде против њега и Јоава Галанта, а које између осталог укључују и изазивање истребљења, глади као методе рата и ускраћивање залиха хуманитарне помоћи.

-Карим Кан је неваљали тужилац који је изнио лажне оптужбе и створио лажне симетрије које су опасне. Захтјев за налог за хапшење који се разматра заснован је на гомили лажи. То је као да кажете да у Другом свјетском рату издајете налоге за хапшење Рузвелта и Черчила, али и Хитлера - мишљења је Нетанијаху.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана