Netanijahu o odluci Međunarodnog suda: To je kao da hapsite Čerčila

Agencije
Netanijahu o odluci Međunarodnog suda: To je kao da hapsite Čerčila

TEL AVIV - Premijer Izraela Benjamin Netanijahu u intervjuu za CNN komentarisao je rat u Gazi, ali i odluku tužioca Međunarodnog suda pravde da zatraži nalog za njegove hapšenje kao i hapšenje lidera Hamasa.

Govoreći o budućnosti Gaze, Netaniєahu je demantovao tvrdnje pojedinih ministara u vladi da će na tom području biti izgrađena naselja za izraelske doseljenike te je poručio da je on uvijek bio protiv takvog plana.

-Ako mislite na preseljenje Gaze, to nikada nije bilo u planu i to sam otvoreno rekao. Neki od mojih birača nisu zadovoljni zbog toga, ali to je moj stav. Jednom kada Hamas bude poražen, ono što moramo učiniti je održati demilitarizaciju Gaze - rekao je Netanijahu.

Poručio je i da na tom području želi civilnu upravu kojom ne bi upravljali pripadnici Hamasa.

-Treća stvar koju bih uradio je da rekonstrukciju Gaze, ako je moguće, urade umjerene arapske države i međunarodna zajednica. To je realan plan i ja sam to rekao. Neki ljudi nisu zadovoljni time. Možda žele ubaciti u sve to Palestinsku samoupravu koja još uvijek uči djecu da traže uništenje Izraela. To nije moj stav. Želim drugačiju budućnost za Izraelce i Palestince - tvrdi Netanijahu.

Tokom intervjua Netanijahu se osvrnuo i na optužbe Međunarodnog suda pravde protiv njega i Joava Galanta, a koje između ostalog uključuju i izazivanje istrebljenja, gladi kao metode rata i uskraćivanje zaliha humanitarne pomoći.

-Karim Kan je nevaljali tužilac koji je iznio lažne optužbe i stvorio lažne simetrije koje su opasne. Zahtjev za nalog za hapšenje koji se razmatra zasnovan je na gomili laži. To je kao da kažete da u Drugom svjetskom ratu izdajete naloge za hapšenje Ruzvelta i Čerčila, ali i Hitlera - mišljenja je Netanijahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana