Неколико земљотреса уздрмало Ла Палму, лава и даље тече

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЕЛ ПАСО - Неколико малих земљотреса потресло је рано јутрос шпанско острво Ла Палма, близу северозападне обале Африке, док су ријеке лаве наставиле да теку према мору, а отворио се и нови кратер на обронку планине.

Нови кратер налази се на 900 метара сјеверно од гребена Кумбре Вијеха, гдје је вулкан први пут избацио лаву у недјељу након више хиљада малих земљотреса који су трајали недјељу дана, преноси агенција АП.

Тамошње власти су издале упозорење на могућност нове ерупције вулкана и наложиле су евакуацију више од 5.000 људи. Нова пукотина се отворила након што је земљотрес јачине 3,8 степени погодио то острво касно синоћ. Ла Палма, са око 85.000 становника, дио је Канарских острва.

Лава је до сада покрила 106 хектара терена и уништила 166 кућа и других зграда, према Програму Европске уније за посматрање Земље, познатијем као Коперникус.

Незаустављиве ријеке лаве, високе чак шест метара, спустиле су се низ падине, палећи и ломећи све што им се нашло на путу. Очекује се да ће лава данас стићи и до Атлантског океана, гдје би могла изазвати експлозије и произвести облаке отровног гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана