Неко ће се морати повући или слиједи општи рат

ГС
Foto: Илустрација

"Велика игра" Русије и Запада у Украјини не може завршити неријешеним резултатом – неко ће се прије или касније из ње морати повући или ће доћи до ескалација рата и изван Украјине са могућим разорним посљедицама по читав свијет, оцјењује "Геополитика".

Највећи проблем је што нико не зна чиме Москва намјерава да одговори у заштити нових територија, које ће ући у састав Русије.

Руски лидер Владимир Путин већ је јасно дао до знања да ће Русија те територије бранити свим расположивим средствима.

Невезано од става Запада да референдум и припајање Русији досадашњих дијелова украјинске територије представља еклатантно кршење међународног права и да га никада неће прихватити, у стварности Москва ће нове регије сматрати својим, једнако као и Крим.

Другим ријечима, своје државно-правне ингеренције прошириће и на те дијелове територије, са свим могућим импликацијама војне и безбједносне природе.

На Западу ће, дакле, бити одлука што ће у том смислу даље чинити.

Кијев је, очито, своју одлуку донио, наводећи да ће наставити нападе на те регије као да се ништа није догодило, у чему га је подржао и амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Он је за Ес-Би-Си њуз навео да Вашингтон одобрава кориштење западног оружја за нападе на територије које ће Русија убудуће сматрати својим.

Путин, након свега што се догодило, више нема ни минималног простора за повлачење.

Другим ријечима, Запад, односно САД, држе "кључеве" рата и мира (не само у Украјини) у својим рукама.

Неко ће се морати повући, а како ће то повлачење двије стране касније тумачити - као своју побједу или пак као заједнички споразум – сасвим је неважно, процјењује "Геополитика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана