Neko će se morati povući ili slijedi opšti rat

GS
Foto: Ilustracija

"Velika igra" Rusije i Zapada u Ukrajini ne može završiti neriješenim rezultatom – neko će se prije ili kasnije iz nje morati povući ili će doći do eskalacija rata i izvan Ukrajine sa mogućim razornim posljedicama po čitav svijet, ocjenjuje "Geopolitika".

Najveći problem je što niko ne zna čime Moskva namjerava da odgovori u zaštiti novih teritorija, koje će ući u sastav Rusije.

Ruski lider Vladimir Putin već je jasno dao do znanja da će Rusija te teritorije braniti svim raspoloživim sredstvima.

Nevezano od stava Zapada da referendum i pripajanje Rusiji dosadašnjih dijelova ukrajinske teritorije predstavlja eklatantno kršenje međunarodnog prava i da ga nikada neće prihvatiti, u stvarnosti Moskva će nove regije smatrati svojim, jednako kao i Krim.

Drugim riječima, svoje državno-pravne ingerencije proširiće i na te dijelove teritorije, sa svim mogućim implikacijama vojne i bezbjednosne prirode.

Na Zapadu će, dakle, biti odluka što će u tom smislu dalje činiti.

Kijev je, očito, svoju odluku donio, navodeći da će nastaviti napade na te regije kao da se ništa nije dogodilo, u čemu ga je podržao i američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je za Es-Bi-Si njuz naveo da Vašington odobrava korištenje zapadnog oružja za napade na teritorije koje će Rusija ubuduće smatrati svojim.

Putin, nakon svega što se dogodilo, više nema ni minimalnog prostora za povlačenje.

Drugim riječima, Zapad, odnosno SAD, drže "ključeve" rata i mira (ne samo u Ukrajini) u svojim rukama.

Neko će se morati povući, a kako će to povlačenje dvije strane kasnije tumačiti - kao svoju pobjedu ili pak kao zajednički sporazum – sasvim je nevažno, procjenjuje "Geopolitika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana