НАТО спрема највећу ваздухопловну вјежбу у историји

Срна
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - НЈемачка се припрема за организовање највеће ваздухопловне вјежбе у историји НАТО-а, која ће представљати демонстрацију силе са циљем импресионирања савезника и потенцијалних непријатеља као што је Русија, саопштили су њемачки и амерички званичници.

У вјежбама “Ваздушни бранилац 23”, које почињу сљедеће седмице, учествоваће 10.000 војника и 250 авиона из 25 земаља, који ће симулирати напад на чланицу Алијансе.

САД на вјежбе шаљу око 2.000 припадника Националне ваздухопловне гарде и око 100 авиона, јавља АП.

Амбасадор САД у НЈемачкој Ејми Гутман изјавила је да ће вјежбе бити “апсолутно импресивне за сваког ко гледа” и да “нико није натјеран да их посматра”.

“Вјежбе ће без сумње демонстрирати агилност и брзину наших савезничких снага у Алијанси као јединица које најбрже реагују. Бићу прилично изненађена ако било који свјетски лидер не примијети ову представу у смислу духа Алијансе, односно њене снаге. То подразумијева и господина /предсједника Русије Владимира/ Путина”, рекла је Гутманова.

Вјежба у НЈемачкој планирана је од 2018. године, али је руска специјална операција у Украјини одгодила њено организовање.

У вјежби ће учествовати и Шведска и Јапан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана