NATO sprema najveću vazduhoplovnu vježbu u istoriji

Srna
Foto: Ilustracija

BERLIN - NJemačka se priprema za organizovanje najveće vazduhoplovne vježbe u istoriji NATO-a, koja će predstavljati demonstraciju sile sa ciljem impresioniranja saveznika i potencijalnih neprijatelja kao što je Rusija, saopštili su njemački i američki zvaničnici.

U vježbama “Vazdušni branilac 23”, koje počinju sljedeće sedmice, učestvovaće 10.000 vojnika i 250 aviona iz 25 zemalja, koji će simulirati napad na članicu Alijanse.

SAD na vježbe šalju oko 2.000 pripadnika Nacionalne vazduhoplovne garde i oko 100 aviona, javlja AP.

Ambasador SAD u NJemačkoj Ejmi Gutman izjavila je da će vježbe biti “apsolutno impresivne za svakog ko gleda” i da “niko nije natjeran da ih posmatra”.

“Vježbe će bez sumnje demonstrirati agilnost i brzinu naših savezničkih snaga u Alijansi kao jedinica koje najbrže reaguju. Biću prilično iznenađena ako bilo koji svjetski lider ne primijeti ovu predstavu u smislu duha Alijanse, odnosno njene snage. To podrazumijeva i gospodina /predsjednika Rusije Vladimira/ Putina”, rekla je Gutmanova.

Vježba u NJemačkoj planirana je od 2018. godine, ali je ruska specijalna operacija u Ukrajini odgodila njeno organizovanje.

U vježbi će učestvovati i Švedska i Japan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana