Напади у Шри Ланки освета за покољ на Новом Зеланду

Агенције
Напади у Шри Ланки освета за покољ на Новом Зеланду

Коломбо - Прелиминарни резултати истраге показују да су самоубилачки напади на цркве и хотеле за Ускрс у Шри Ланки изведени као одмазда за напад на џамије на Новом Зеланду, рекао је министар одбране ове земље.

Он је рекао да су за напад одговорне двије локалне исламистичке организације, укључујући Нешнал Таутит Џамат (НТЈ).

Подсјетимо, 28-годишњи терориста Брентон Тарант починио је покољ у Крајстчерчу на Новом Зеланду 15. марта. Он је, наоружан аутоматским оружјем, ушао у двије џамије за вријеме молитве и убио 50 људи. Ушао је у џамију Ал Нор око 13.30 према локалном времену, када се одвијају поподневне молитве муслимана те отворио паљбу. Испалио је више од 100 хитаца само унутар џамије. Са собом је имао најмање шест пушака. Нападач је потом седам минута возио до сљедеће џамије у предграђу Линвуда, гдје је наставио свој масакр.

Тарант је 36 минута након прве дојаве о нападу ухапшен у возилу у којем је, према полицији, било импровизованих експлозивних направа. Имао је и камеру којом је снимао напад, који је у исто вријеме емитован уживо на неколико друштвених мрежа. Тарант је ухапшен и оптужен по 50 тачака оптужнице за убиство и 39 покушаја убиства.

На Ускрс је у координисаним бомбашким нападима у Шри Ланки убијено 310 особа. Њих 500 је у болницама, па би тај број могао расти.

Ујутро по локалном времену шест снажних експлозија затресло је главни град Коломбо и његову ближу околину. Експлозије су се догодиле за вријеме ускршњих миса у хришћанским црквама у Негомбу, Батикалои и Коломбу те у луксузним хотелима главног града Шри Ланке.

Шест експлозија догодило се у приближно исто вријеме, што сугерише на то да је напад био пажљиво припремљен.

Полиција је ухапсила 40 осумњичених, укључујући и возача комбија који су наводно користили бомбаше самоубице и власника куће гдје су неки од њих живјели.

Потресна прича

Свјетски медији објављују потресне приче жртава крвопролића. Међу њима је и трагедија коју је доживио Бен Николсон, адвокат из Велике Британије. Он је послије напада виђен како у крвавој одјећи хода улицама тражећи чланове своје породице. Нажалост, његова супруга и двоје дјеце су пронађени мртви. Убијени су за вријеме доручка у хотелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана