Нападач желио да се освети због карикатура

Srna
Нападач желио да се освети због карикатура

ПАРИЗ - Француска полиција проучава видео снимак мушкарца осумњиченог за напад месарским ножем на улици у Паризу прије четири дана на којем је рекао да ће предузети акт "отпора" након објављивања карикатура пророка Мухамеда у сатиричном магазину "Шарли ебдо".

Осумњичени, који је из Пакистана, ухапшен је убрзо након што су двије особе повријеђене недалеко од старих канцеларија магазина. Званичници кажу да му је одјећа била крвава.

Видео је пронађен у телефону осумнјиченог, пренијели су француски медији. Ројтерс није могао да потврди аутентичност снимка из независних извора.

Полицијски извор потврдио је да снаге реда прегледају тај снимак.

Осумнјичени се представио као Зехир Хасан Махмуд и рекао да долази из провинције Пунџаб. Потом је рецитовао поезију у којој се хвали пророк Мухамед.

Он је рекао на урду језику да се овдје у Француској објавлјују карикатуре пророка Мухамеда и да ће тог дана, 25. септембра, починити акт "отпора".

Карикатуре су први пут објавлјене у "Шарли ебдоу" 2006. године, послије чега су исламисти напали магазин 2015. године и убили 12 лјуди.

Магазин је поново објавио исте карикатуре раније овог мјесеца поводом почетка суђенја групи од 14 лјуди оптужених да су сарађивали са нападачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана