Napadač želio da se osveti zbog karikatura

Srna
Napadač želio da se osveti zbog karikatura

PARIZ - Francuska policija proučava video snimak muškarca osumnjičenog za napad mesarskim nožem na ulici u Parizu prije četiri dana na kojem je rekao da će preduzeti akt "otpora" nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda u satiričnom magazinu "Šarli ebdo".

Osumnjičeni, koji je iz Pakistana, uhapšen je ubrzo nakon što su dvije osobe povrijeđene nedaleko od starih kancelarija magazina. Zvaničnici kažu da mu je odjeća bila krvava.

Video je pronađen u telefonu osumnjičenog, prenijeli su francuski mediji. Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka iz nezavisnih izvora.

Policijski izvor potvrdio je da snage reda pregledaju taj snimak.

Osumnjičeni se predstavio kao Zehir Hasan Mahmud i rekao da dolazi iz provincije Pundžab. Potom je recitovao poeziju u kojoj se hvali prorok Muhamed.

On je rekao na urdu jeziku da se ovdje u Francuskoj objavljuju karikature proroka Muhameda i da će tog dana, 25. septembra, počiniti akt "otpora".

Karikature su prvi put objavljene u "Šarli ebdou" 2006. godine, poslije čega su islamisti napali magazin 2015. godine i ubili 12 ljudi.

Magazin je ponovo objavio iste karikature ranije ovog mjeseca povodom početka suđenja grupi od 14 ljudi optuženih da su sarađivali sa napadačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana