Након два мјесеца протеста укинута полиција за морал у Ирану

Агенције
Foto: Агенције

ТЕХЕРАН - Иранска полиција за морал укинута је након више од два мјесеца протеста демонстраната, пренио је британски "Мирор".

"Полиција за морал нема ништа са правосудним системом и укинута је", рекао је генерални тужилац Ирана Мохамед Џафар Монтазери у суботу увече.

 Да је Иран након вишемјесечних протеста, у којима је убијено више од 300 људи, одлучио попустити и укинути моралну полицију, пренио је и АФП.

 Полиција за морал је била везана за иранске снаге безбједности и њихов задатак је био да спроводе исламски морал како су то наложили водећи духовници Исламске републике. Смрт младе Иранке Махсе Амини (22) у полицијском притвору 16. септембра услиједила је након што ју је привела полиција за морал, јер је наводно непрописно носила хиџаб. Након те трагедије избили су велики нереди у Ирану у којем је погинуло више од 200 људи, а међу жртвама је било демонстраната и снага реда. Полиција за морал формирана је 2006. године, у вријеме предсједника Махмуда Ахмадинеџада, како би се "ширила култура скромног облачења и хиџаба". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана