Nakon dva mjeseca protesta ukinuta policija za moral u Iranu

Agencije
Foto: Agencije

TEHERAN - Iranska policija za moral ukinuta je nakon više od dva mjeseca protesta demonstranata, prenio je britanski "Miror".

"Policija za moral nema ništa sa pravosudnim sistemom i ukinuta je", rekao je generalni tužilac Irana Mohamed Džafar Montazeri u subotu uveče.

 Da je Iran nakon višemjesečnih protesta, u kojima je ubijeno više od 300 ljudi, odlučio popustiti i ukinuti moralnu policiju, prenio je i AFP.

 Policija za moral je bila vezana za iranske snage bezbjednosti i njihov zadatak je bio da sprovode islamski moral kako su to naložili vodeći duhovnici Islamske republike. Smrt mlade Iranke Mahse Amini (22) u policijskom pritvoru 16. septembra uslijedila je nakon što ju je privela policija za moral, jer je navodno nepropisno nosila hidžab. Nakon te tragedije izbili su veliki neredi u Iranu u kojem je poginulo više od 200 ljudi, a među žrtvama je bilo demonstranata i snaga reda. Policija za moral formirana je 2006. godine, u vrijeme predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, kako bi se "širila kultura skromnog oblačenja i hidžaba". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana