Најскупљи Трампов боравак у Давосу, 3,4 милиона долара

Танјуг
Најскупљи Трампов боравак у Давосу, 3,4 милиона долара

ВАШИНГТОН - Дводневни излет америчког предсједника Доналда Трампа на Свјетском економском форуму коштаће америчке пореске обвезнике 3,4 милиона долара, што је његов најскупљи боравак у Давосу до сада, пише пословни портал Кварц.

Ова средства намењена су за изнајмљивање аутомобила и плаћање хотелских соба, али не укључују трошкове обезбеђења, плате, као ни око 2,2 милиона долара колико се процијењује да је потребно за лет предсједничког авиона Ер форс 1 од САД до Цириха и хеликоптера Марин 1 од Цириха до Давоса.

Кварц истиче да је ово је најскупље Трампово путовање у Давос до сада.

Прошлогодишње путовање, које је Трамп отказао у посљедњем тренутку усред дјелимичног гашења владе, требало је да достигне цену од 3,6 милиона долара, али и даље кошта око 3,2 милиона долара у виду трошкова неискоришћених хотелских соба и изнајмљених аутомобила.

За смјештај предсједниковог тима на овогодишњем Свјетском економском форуму САД су издвојиле милион долара.

Тајна служба издвојила је више од 400.000 долара за агенте који бораве у Бад Рагазу, одмаралишту са пет звјездица и још 176.000 долара за хотелске собе на аеродрому у Цириху.

Изнајмљивање аутомобила за комуникациону агенцију Бијеле куће, која обезбеђује сигурну комуникацију предсједника и његовог особља, коштаће око 266.000 долара.

Сваког јануара, хиљаде свјетских званичника долази у Давос, швајцарски градић са око 11.000 становника.

Велика потражња за смјештајем подигла је цијене, па једноставни апартман кошта од 1.000 долара за ноћ.

Једини амерички предсједник који се појавио у Давосу прије Трампа био је Бил Клинтон, 2000. године, посљедње на тој функцији.

Роналд Реаган је одржао неколико говора путем видеа, док су Џорџ Буш, Џорџ В. Буш и Барак Обама потпуно игнорисали форум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана