Najskuplji Trampov boravak u Davosu, 3,4 miliona dolara

Tanjug
Najskuplji Trampov boravak u Davosu, 3,4 miliona dolara

VAŠINGTON - Dvodnevni izlet američkog predsjednika Donalda Trampa na Svjetskom ekonomskom forumu koštaće američke poreske obveznike 3,4 miliona dolara, što je njegov najskuplji boravak u Davosu do sada, piše poslovni portal Kvarc.

Ova sredstva namenjena su za iznajmljivanje automobila i plaćanje hotelskih soba, ali ne uključuju troškove obezbeđenja, plate, kao ni oko 2,2 miliona dolara koliko se procijenjuje da je potrebno za let predsjedničkog aviona Er fors 1 od SAD do Ciriha i helikoptera Marin 1 od Ciriha do Davosa.

Kvarc ističe da je ovo je najskuplje Trampovo putovanje u Davos do sada.

Prošlogodišnje putovanje, koje je Tramp otkazao u posljednjem trenutku usred djelimičnog gašenja vlade, trebalo je da dostigne cenu od 3,6 miliona dolara, ali i dalje košta oko 3,2 miliona dolara u vidu troškova neiskorišćenih hotelskih soba i iznajmljenih automobila.

Za smještaj predsjednikovog tima na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu SAD su izdvojile milion dolara.

Tajna služba izdvojila je više od 400.000 dolara za agente koji borave u Bad Ragazu, odmaralištu sa pet zvjezdica i još 176.000 dolara za hotelske sobe na aerodromu u Cirihu.

Iznajmljivanje automobila za komunikacionu agenciju Bijele kuće, koja obezbeđuje sigurnu komunikaciju predsjednika i njegovog osoblja, koštaće oko 266.000 dolara.

Svakog januara, hiljade svjetskih zvaničnika dolazi u Davos, švajcarski gradić sa oko 11.000 stanovnika.

Velika potražnja za smještajem podigla je cijene, pa jednostavni apartman košta od 1.000 dolara za noć.

Jedini američki predsjednik koji se pojavio u Davosu prije Trampa bio je Bil Klinton, 2000. godine, posljednje na toj funkciji.

Ronald Reagan je održao nekoliko govora putem videa, dok su Džordž Buš, Džordž V. Buš i Barak Obama potpuno ignorisali forum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana