Најмање седам преминулих од колере на Хаитију

Танјуг
Најмање седам преминулих од колере на Хаитију

ПОРТ О ПРЕНС - Најмање седам људи умрло је од колере на Хаитију након што се та болест изненада вратила због недостатка горива и чисте воде за пиће услијед блокаде земље коју су изазвале криминалне банде.

"Према информацијама које имамо, број умрлих је око седам или осам. Данас је забиљежен један смртни случај'', навели су званичници, додајући да тешко долазе до информација из болница.

Министарство здравља раније је потврдило један случај у области Порт-о-Пренса и додало да је било сумњивих случајева у граду Сит Солеј недалеко од пријестонице, преноси Ројтерс.

Нови случај колере откривен је две године након што се карипска земља опоравила од епидемије колере која је избила 2010. године и однијела око 10.000 живота, за чије избијање су окривљене мировне снаге Уједињених нација које су послате на Хаити.

Панамеричка здравствена организација је 2020. саопштила да је на Хаитију прошло годину дана без потврђених случајева колере.

Банде од прошлог мјесеца блокирају главну луку за пријем горива у земљи у знак протеста због прошломјесечне најаве повећања цијена горива.

Многе болнице су затворене или су смањиле рад због недостатка горива за генераторе.

Компанија Карибијан ботлинг компани, кључни снабдјевач флашираном водом, саопштила је да више не може да настави са производњом и дистрибуцијом воде јер је остала без дизел горива.

Трупе из Непала, где је колера ендемска болест, биле су на Хаитију дио мировних снага УН распоређених 2004. након свргавања предсједника Жан-Бертрана Аристида.

Мисија је повећана након земљотреса на Хаитију 2010. године.

Уједињене нације су се 2016. извиниле за епидемију, али нису за њу преузеле одговорност.

У извјештају из 2011. независног одбора који је именовао тадашњи генерални секретар УН Бан Ки Мун није утврђено како је колера уњета на Хаити.

Чланови панела су 2013. независно објавили чланак у којем су закључили да је особље повезано са мировном мисијом УН ''највероватнији извор''.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана