Najmanje sedam preminulih od kolere na Haitiju

Tanjug
Najmanje sedam preminulih od kolere na Haitiju

PORT O PRENS - Najmanje sedam ljudi umrlo je od kolere na Haitiju nakon što se ta bolest iznenada vratila zbog nedostatka goriva i čiste vode za piće uslijed blokade zemlje koju su izazvale kriminalne bande.

"Prema informacijama koje imamo, broj umrlih je oko sedam ili osam. Danas je zabilježen jedan smrtni slučaj'', naveli su zvaničnici, dodajući da teško dolaze do informacija iz bolnica.

Ministarstvo zdravlja ranije je potvrdilo jedan slučaj u oblasti Port-o-Prensa i dodalo da je bilo sumnjivih slučajeva u gradu Sit Solej nedaleko od prijestonice, prenosi Rojters.

Novi slučaj kolere otkriven je dve godine nakon što se karipska zemlja oporavila od epidemije kolere koja je izbila 2010. godine i odnijela oko 10.000 života, za čije izbijanje su okrivljene mirovne snage Ujedinjenih nacija koje su poslate na Haiti.

Panamerička zdravstvena organizacija je 2020. saopštila da je na Haitiju prošlo godinu dana bez potvrđenih slučajeva kolere.

Bande od prošlog mjeseca blokiraju glavnu luku za prijem goriva u zemlji u znak protesta zbog prošlomjesečne najave povećanja cijena goriva.

Mnoge bolnice su zatvorene ili su smanjile rad zbog nedostatka goriva za generatore.

Kompanija Karibijan botling kompani, ključni snabdjevač flaširanom vodom, saopštila je da više ne može da nastavi sa proizvodnjom i distribucijom vode jer je ostala bez dizel goriva.

Trupe iz Nepala, gde je kolera endemska bolest, bile su na Haitiju dio mirovnih snaga UN raspoređenih 2004. nakon svrgavanja predsjednika Žan-Bertrana Aristida.

Misija je povećana nakon zemljotresa na Haitiju 2010. godine.

Ujedinjene nacije su se 2016. izvinile za epidemiju, ali nisu za nju preuzele odgovornost.

U izvještaju iz 2011. nezavisnog odbora koji je imenovao tadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun nije utvrđeno kako je kolera unjeta na Haiti.

Članovi panela su 2013. nezavisno objavili članak u kojem su zaključili da je osoblje povezano sa mirovnom misijom UN ''najverovatniji izvor''.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana