Награда "Сахаров" бјелоруској демократској опозицији

Срна
Награда "Сахаров" бјелоруској демократској опозицији

БРИСЕЛ- Европски парламент додијелио је данас награду за људска права "Сахаров" демократској опозицији у Бјелорусији, гдје трају протести поводом резултата предсједничких избора, за које Запад и опозиција сматрају да су били намјештени.

"Моја порука вама, драги лауреати, јесте да и даље будете снажни и да не одустанете од своје борбе. Знајте да смо уз вас", рекао је предсједник Европског парламента Давид Сасоли.

У објави се наводи да су награду добиле "храбре жене, истакнуте личности политике и грађанског друштва", пренио је АП.

Парламент је указао на 10 опозиционих личности, укључујући главног опозиционог кандидата Светлану Тихановску и добитницу Нобелове награде, списатељицу Светлану Алексијевич.

Десетине хиљада људи учествују у протестима на улицама Минска сваког викенда од избора у августу, упркос полицијској бруталности и привођењима. Демонстранти кажу да предсједник Александар Лукашенко покушава да продужи своју владавину послије 26 година на челу државе.

Награда, која је вриједна 50.000 евра, додјељује се за слободу мишљења, а добила је име по совјетском дисиденту Андреју Сахарову. Ово признање додјељује се сваке године.

Међу претходним добитницима су јужноафрички предсједник Нелсон Мандела, демократска опозиција у Венецуели и пакистанска активитскиња за образовање Малала Јусуфзаи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана