Nagrada "Saharov" bjeloruskoj demokratskoj opoziciji

Srna
Nagrada "Saharov" bjeloruskoj demokratskoj opoziciji

BRISEL- Evropski parlament dodijelio je danas nagradu za ljudska prava "Saharov" demokratskoj opoziciji u Bjelorusiji, gdje traju protesti povodom rezultata predsjedničkih izbora, za koje Zapad i opozicija smatraju da su bili namješteni.

"Moja poruka vama, dragi laureati, jeste da i dalje budete snažni i da ne odustanete od svoje borbe. Znajte da smo uz vas", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

U objavi se navodi da su nagradu dobile "hrabre žene, istaknute ličnosti politike i građanskog društva", prenio je AP.

Parlament je ukazao na 10 opozicionih ličnosti, uključujući glavnog opozicionog kandidata Svetlanu Tihanovsku i dobitnicu Nobelove nagrade, spisateljicu Svetlanu Aleksijevič.

Desetine hiljada ljudi učestvuju u protestima na ulicama Minska svakog vikenda od izbora u avgustu, uprkos policijskoj brutalnosti i privođenjima. Demonstranti kažu da predsjednik Aleksandar Lukašenko pokušava da produži svoju vladavinu poslije 26 godina na čelu države.

Nagrada, koja je vrijedna 50.000 evra, dodjeljuje se za slobodu mišljenja, a dobila je ime po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu. Ovo priznanje dodjeljuje se svake godine.

Među prethodnim dobitnicima su južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, demokratska opozicija u Venecueli i pakistanska aktivitskinja za obrazovanje Malala Jusufzai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana