Нафта поскупjела послије одлуке групе ОПЕК+

Танјуг
Нафта поскупjела послије одлуке групе ОПЕК+

МЕЛБУРН – Цијене нафте су порасле ноћас за 2,0 одсто након одлуке групе ОПЕК+ да остане при смањењу производње уочи ограничења цена и забране увоза руске нафте морским путем у Европску унију.

Истовремено, појавили су се позитивни сигнали у погледу потражње за горивом, јер је више кинеских градова током викенда ублажило ковид ограничења, али је попуштање тих мјера од града до града унијело конфузију широм земље.

Нафта Брент за испоруку у наредном мјесецу (фјучерс уговори) наставила је успон и трговала се јутрос у 4:30 часова на азијским берзама у порасту за 72 цента или 0,8 посто, на 86,29 долара по барелу, извештава Ројтерс.

Цијена фјучерса америчке сирове нафте WTI порасла је за 70 центи или 0,9 процената, на 80,68 долара по барелу. Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, укључујући Русију, група названа ОПЕК+, договорила се у недељу да се придржава свог октобарског плана о смањењу пумпања за 2,0 милиона барела дневно (бпд) до 2023. Аналитичари кажу да је одлука ОПЕК+ очекивана јер велики произвођачи чекају да виде какав ће бити утицај ембарга ЕУ на увоз и одлуке Групе седам (Г7) о ограничењу цене руске нафте на 60 долара по барелу, при чему Русија пријети да ће смањити испоруке било којој земљи која прихвати одлуку Г7.

-ЕУ ће морати да замијени руску нафту снабдијевањем са Блиског истока, из западне Африке и САД, што ће поставити неки доњи праг цијена у блиској будуcћности - каже потпредсједница у компанији Вуд Мекензи Ен-Луиз Хитл.

Додаје да су цијене  тренутно под притиском очекивања спорог раста тражње, упркос европској забрани увоза и утврђеној горњој граници цене Г7 за руску нафту.

-Прилагођавање забрани ЕУ и ограничењу цијена вјероватно ће привремено подржати цијене нафте - рекла је Хитл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана