Nafta poskupjela poslije odluke grupe OPEK+

Tanjug
Nafta poskupjela poslije odluke grupe OPEK+

MELBURN – Cijene nafte su porasle noćas za 2,0 odsto nakon odluke grupe OPEK+ da ostane pri smanjenju proizvodnje uoči ograničenja cena i zabrane uvoza ruske nafte morskim putem u Evropsku uniju.

Istovremeno, pojavili su se pozitivni signali u pogledu potražnje za gorivom, jer je više kineskih gradova tokom vikenda ublažilo kovid ograničenja, ali je popuštanje tih mjera od grada do grada unijelo konfuziju širom zemlje.

Nafta Brent za isporuku u narednom mjesecu (fjučers ugovori) nastavila je uspon i trgovala se jutros u 4:30 časova na azijskim berzama u porastu za 72 centa ili 0,8 posto, na 86,29 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Cijena fjučersa američke sirove nafte WTI porasla je za 70 centi ili 0,9 procenata, na 80,68 dolara po barelu. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, grupa nazvana OPEK+, dogovorila se u nedelju da se pridržava svog oktobarskog plana o smanjenju pumpanja za 2,0 miliona barela dnevno (bpd) do 2023. Analitičari kažu da je odluka OPEK+ očekivana jer veliki proizvođači čekaju da vide kakav će biti uticaj embarga EU na uvoz i odluke Grupe sedam (G7) o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu, pri čemu Rusija prijeti da će smanjiti isporuke bilo kojoj zemlji koja prihvati odluku G7.

-EU će morati da zamijeni rusku naftu snabdijevanjem sa Bliskog istoka, iz zapadne Afrike i SAD, što će postaviti neki donji prag cijena u bliskoj buducćnosti - kaže potpredsjednica u kompaniji Vud Mekenzi En-Luiz Hitl.

Dodaje da su cijene  trenutno pod pritiskom očekivanja sporog rasta tražnje, uprkos evropskoj zabrani uvoza i utvrđenoj gornjoj granici cene G7 za rusku naftu.

-Prilagođavanje zabrani EU i ograničenju cijena vjerovatno će privremeno podržati cijene nafte - rekla je Hitl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana