Нафта пала испод 75 долара први пут ове године

NN
Нафта пала испод 75 долара први пут ове године

ПОДГОРИЦА - Цијене нафте пале су на најнижи ниво још од прошлог Божића, јер бриге о здрављу главних економија оптерећују тржиште, засјењујући забринутост због нових ограничења наметнутих руском енергенту.

Нафта Брент, свјетски стандард, изгубила је скоро 3 одсто у четвртак и пала на око 77,45 долара по барелу, након што је накратко била испод нивоа од 75 долара.

Распродаја нафте долази након што је Запад ударио на Русију новим ограничењима која, барем за сада, не изгледају као да су избацила из колосјека глобална енергетска тржишта.

Европска унија је у понедјељак увела забрану увоза морске нафте из Русије, док је Запад ставио границу од 60 долара на руски енергент. Оба потеза су осмишљена тако да нашкоде способности Русије да финансира свој рат у Украјини, а да притом не повриједе потрошаче, узрокујући да Москва смањи производњу нафте.

“Руска нафта је и даље на тржишту. За сада се чини да је Русија спремна да игра лопту, да узврати", рекао је Роберт Јогер, потпредсједник за нафтне фјучерсе у Мизухо Сецуритиесу.

Питома реакција енергетских тржишта је добродошао поклон за све грађане који планирају дуже вожње ове празничне сезоне, јер се очекује да ће цијене на бензинским пумпама наставити свој недавни пад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана