Nafta pala ispod 75 dolara prvi put ove godine

NN
Nafta pala ispod 75 dolara prvi put ove godine

PODGORICA - Cijene nafte pale su na najniži nivo još od prošlog Božića, jer brige o zdravlju glavnih ekonomija opterećuju tržište, zasjenjujući zabrinutost zbog novih ograničenja nametnutih ruskom energentu.

Nafta Brent, svjetski standard, izgubila je skoro 3 odsto u četvrtak i pala na oko 77,45 dolara po barelu, nakon što je nakratko bila ispod nivoa od 75 dolara.

Rasprodaja nafte dolazi nakon što je Zapad udario na Rusiju novim ograničenjima koja, barem za sada, ne izgledaju kao da su izbacila iz kolosjeka globalna energetska tržišta.

Evropska unija je u ponedjeljak uvela zabranu uvoza morske nafte iz Rusije, dok je Zapad stavio granicu od 60 dolara na ruski energent. Oba poteza su osmišljena tako da naškode sposobnosti Rusije da finansira svoj rat u Ukrajini, a da pritom ne povrijede potrošače, uzrokujući da Moskva smanji proizvodnju nafte.

“Ruska nafta je i dalje na tržištu. Za sada se čini da je Rusija spremna da igra loptu, da uzvrati", rekao je Robert Joger, potpredsjednik za naftne fjučerse u Mizuho Securitiesu.

Pitoma reakcija energetskih tržišta je dobrodošao poklon za sve građane koji planiraju duže vožnje ove praznične sezone, jer se očekuje da će cijene na benzinskim pumpama nastaviti svoj nedavni pad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana