Нађен манифест масовног убице из Њемачке: “Треба елиминисати пола свијета” VIDEO

Агенције
Нађен манифест масовног убице из Њемачке: “Треба елиминисати пола свијета” VIDEO

Починилац масовног убиства у Њемачкој је био радикални десничар Тобијас Р. из Ханауа. Нападач је за собом оставио манифест исписан на 24 странице.

Тобијас Р. иза себе је оставио манифест на 24 странице и неколико видео-снимака у којима описује свој живот. Дијелове тог манифеста објавили су њемачки медији, а из њега је видљиво да је нападач био екстремни десничар који је имао психичких проблема.

Како је за Куријер описао стручњак за тероризам Перет Р. Нојман, ради се о особи која мрзи све странце и све људе који нису бијеле расе.

“Чак и када не спомиње директно ислам, у манифесту позива на уништавање различитих држава у Африци, на Блиском истоку и у Азији (које су већином муслиманске)”, наводи детаље манифеста Нојман.

Нападач сам за себе каже да је рођен 1977. године и да је студирао пословну администрацију у Бајројту. Мрзио је све мигранте, независно од тога одакле долазе.

Своје поступке оправдавао је изјавама да “наука доказује да су неке расе надмоћније од других”, а често је спомињао и потпуну елиминацију неких етничких група, посебно оних у Африци, Азији и на Блиском истоку. У манифесту има и попис људи који морају да буду уништени, а ради се већином о муслиманима.

“Ако желите да ријешите проблем страних криминалаца, не би требало да нападате спољне непријатеље него да поразите унутрашње непријатеље. А то може бити и ваш народ”, пише у манифесту и додаје: “Нису сви који данас имају њемачки пасош чистокрвни, треба елиминисати пола популације”.

Нападач из Ханауа објавио је и узнемирујућу “личну поруку” на друштвеним мрежама за коју се претпоставља да је настала прије него што је себи одузео живот.

 

Мрзио жене

Тобијас Р. је мрзио и жене. Према сопственом признању, 18 година није био у вези са женом и тврди да је то била искључиво његова одлука.

У манифесту пише како никад није имао дјевојку јер ниједна није била довољно добра за њега.

“Никада није долазило у обзир да будем с многим женама, да будем у вези с неком која није згодна и с којом се колико-толико разумијем. Хтио сам да имам само најбоље или ништа”, пише убица.

Нојман је за осумњиченог рекао да је вјероватно “инцел”, што је скраћеница за особу која је “без своје воље у целибату” и тај израз се често користи за групе полно фрустрираних мушкараца окупљених на интернету.

Неколико “инцела” повезано је са силовитим нападима, укључујући и мушкарца у Торонту који је оптужен за убиство десет особа када се комбијем залетио у групу пешака 2018. године.

Уз све то, Тобијас Р. је био и параноичан, увјерен да га прати “посебна тајна служба”, и то откако је био дијете.

У манифесту пише како му је све то постало јасно 11. септембра 2001. године, на дан када је нападнут Свјетски трговински центар. Наводи и да су му идеје покрали Доналд Трамп и Јирген Клоп, фудбалски тренер.

Мотив - ксенофобија

Министар унутрашњих послова њемачке савезне државе Хесен Петер Бојт изјавио је да је мотив напада у Ханауу ксенофобија и да су 43-годишњи нападач Тобијас Ратјен и његова мајка пронађени мртви с прострелним ранама у његовој кући.

У Ханауу, граду источно од Франкфурта, у сриеду увече убијено је осам особа када је нападач извео два оружана напада на наргила-барове.

По писању листа Билд, нападач је прво испред наргила-бара “Миднајт” убио троје и ранио једну особу. Потом се одвезао у четврт Кеселштадт, гдје је упао у “Арену”, други бар истог типа, и убио још петоро и ранио четворо људи.

Једна особа је накнадно преминула, па се број умрлих повећао на девет.

Полиција је након тога у стану нападача открила тијело 72-годишње жене и тијело нападача. Нападач је, према Бојту, Нијемац.

Починитељ властима до сада није упадао у очи због екстремизма, а био је члан локалног стрељачког друштва, што му је омогућило легално посједовање оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана