На слободу излази један од најсуровијих убица 20. вијека

GS
Foto: NYPD

Мафијашки убица из породице Гамбино, Ентони Сентер који служи доживотну казну могао би бити условно пуштен на слободу 2024. године.

"Хладни" мафијашки убица везан је за убиства најмање 11 људи, а многа од тих тијела су раскомадана. 

Сентер ће можда бити пуштен из савезног затвора сљедеће године након што је одслужио само 35 година своје дожиотне казне - што је разбјеснило и растужило породице његових жртава. 

Он своју казну служи у Канану у држави Пенсилванија. Недавно је добио зелено свјетло за пуштање на слободу од стране америчке Комисије за условни отпуст.

- Комисија је утврдила да је он у великој мјери поштовао правила те институције и да његово пуштање на слободу у јуну 2024. неће угрозити добробит јавности - рекла је гласноговорница Министарства правде за Пост.

11 убистава

Федералне власти некада нису овако гледале на Сентера, који је 1989. осуђен на доживотну казну плус 20 година након што је осуђен за учешће у најмање 11 убистава.

Сентер је, заједно са шест других мафијаша, такође оптужен за рекетирање, укључујући трговину наркотицима, крађу аутомобила, лихварство и изнуду.

Сентер је био члан мафијашке екипе која је радила под Ројем ДеМеом. Екипа је д‌јеловала у Бруклину, гд‌је су многа њихова убиства почињена током 1970-их и 1980-их.

Федералне и градске власти су ушле у траг најмање 75 смртних случајева и нестанака од стране ДеМеове групе - а независни истраживачи процјењују да је њихов број више од 200.

Руди Ђулијани, тадашњи амерички Адвокат Јужног округа Њујорка који је првобитно покренуо случај против Сентера и 20 других чланова породице и сарадника породице Гамбино - укључујући тадашњег кума "Великог Пола" Кастелана - био је запањен одлуком о условном отпусту. 

"Клаоница у Њујорку"

- Сентер „треба умријети у затвору“ - изјавио је Ђулијани, па додао: 

- Показивао је, без претеривања, безобзирно занемаривање људског живота. Био је хладан убица који је волио убијати. И вјерујем да је волио на неки начин учествовати у распарчавању тијела које се догодило након тога.

Он и још један члан мафије, Џозеф Теста, провели су толико времена у екипи свог шефа ДеМеа да су постали познати као "Близанци".

- За Гемини Лоунге су сви знали да је кућа ужаса, не улазите тамо, можда нећете изаћ - присјећа се Кертис Слива, оснивач Анђела чувара, који је одрастао са Сентером.

"Усијана глава"

Будући убица био је надалеко познат у комшилуку као "усијана глава".

- Он је заиста могао преокренути сценарио - могао би разговарати с вама, а онда би га од‌једном једна мала ствар покренула -  рекао је Слива, па додао:

- Често би Џои Теста морао га смирити. ДеМео, који је радио као месарски шегрт прије него што је започео своју криминалну каријеру, искористио је своју рану обуку да осмисли језиву процедуру убиства - касније названу "метода Близанаца" - коју су Сентер и остали радосно пратили.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана