Na slobodu izlazi jedan od najsurovijih ubica 20. vijeka

GS
Foto: NYPD

Mafijaški ubica iz porodice Gambino, Entoni Senter koji služi doživotnu kaznu mogao bi biti uslovno pušten na slobodu 2024. godine.

"Hladni" mafijaški ubica vezan je za ubistva najmanje 11 ljudi, a mnoga od tih tijela su raskomadana. 

Senter će možda biti pušten iz saveznog zatvora sljedeće godine nakon što je odslužio samo 35 godina svoje dožiotne kazne - što je razbjesnilo i rastužilo porodice njegovih žrtava. 

On svoju kaznu služi u Kananu u državi Pensilvanija. Nedavno je dobio zeleno svjetlo za puštanje na slobodu od strane američke Komisije za uslovni otpust.

- Komisija je utvrdila da je on u velikoj mjeri poštovao pravila te institucije i da njegovo puštanje na slobodu u junu 2024. neće ugroziti dobrobit javnosti - rekla je glasnogovornica Ministarstva pravde za Post.

11 ubistava

Federalne vlasti nekada nisu ovako gledale na Sentera, koji je 1989. osuđen na doživotnu kaznu plus 20 godina nakon što je osuđen za učešće u najmanje 11 ubistava.

Senter je, zajedno sa šest drugih mafijaša, takođe optužen za reketiranje, uključujući trgovinu narkoticima, krađu automobila, lihvarstvo i iznudu.

Senter je bio član mafijaške ekipe koja je radila pod Rojem DeMeom. Ekipa je d‌jelovala u Bruklinu, gd‌je su mnoga njihova ubistva počinjena tokom 1970-ih i 1980-ih.

Federalne i gradske vlasti su ušle u trag najmanje 75 smrtnih slučajeva i nestanaka od strane DeMeove grupe - a nezavisni istraživači procjenjuju da je njihov broj više od 200.

Rudi Đulijani, tadašnji američki Advokat Južnog okruga Njujorka koji je prvobitno pokrenuo slučaj protiv Sentera i 20 drugih članova porodice i saradnika porodice Gambino - uključujući tadašnjeg kuma "Velikog Pola" Kastelana - bio je zapanjen odlukom o uslovnom otpustu. 

"Klaonica u Njujorku"

- Senter „treba umrijeti u zatvoru“ - izjavio je Đulijani, pa dodao: 

- Pokazivao je, bez preterivanja, bezobzirno zanemarivanje ljudskog života. Bio je hladan ubica koji je volio ubijati. I vjerujem da je volio na neki način učestvovati u rasparčavanju tijela koje se dogodilo nakon toga.

On i još jedan član mafije, Džozef Testa, proveli su toliko vremena u ekipi svog šefa DeMea da su postali poznati kao "Blizanci".

- Za Gemini Lounge su svi znali da je kuća užasa, ne ulazite tamo, možda nećete izać - prisjeća se Kertis Sliva, osnivač Anđela čuvara, koji je odrastao sa Senterom.

"Usijana glava"

Budući ubica bio je nadaleko poznat u komšiluku kao "usijana glava".

- On je zaista mogao preokrenuti scenario - mogao bi razgovarati s vama, a onda bi ga od‌jednom jedna mala stvar pokrenula -  rekao je Sliva, pa dodao:

- Često bi Džoi Testa morao ga smiriti. DeMeo, koji je radio kao mesarski šegrt prije nego što je započeo svoju kriminalnu karijeru, iskoristio je svoju ranu obuku da osmisli jezivu proceduru ubistva - kasnije nazvanu "metoda Blizanaca" - koju su Senter i ostali radosno pratili.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana