На Курилима постављен одбрамбени системи "Бастион"

Срна
Foto: Принтскрин

МОСКВА- Руско Министарство одбране саопштило је да су распоређени приобални одбрамбени системи на сјеверни дио Курилских острва, које су дио стратешког ланца острва између Јапана и руског региона Камчатка.

У саопштењу се наводи да је руски систем "Бастион" који има пројектиле домета до 500 километара распоређен на острво Парамушир.

"Припадници приобалних снага Пацифичке флоте непрестано ће контролисати сусједне воде и зоне у мореузу. Војна база успостављена је на Парамуширу и у постројењима је омогућен смјештај, храна и рекреација за особље", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је Русија прије годину дана поставила систем "Бастион" на острву Матуа које је централни дио курилског појаса.

Портпарол јапанских власти Хироказу Матсуно рекао је данас да ће администрација пажљиво пратити активност руске војске.

Москва и Токио деценијама одржавају консултације са циљем постизања примирја након Другог свјетског рата, а главну препреку томе представља спор у вези са полагањем права на јужна Курилска острва, архипелаг који Јапан назива Сјеверним територијама.

Након завршетка Другог свјетског рата, цијели архипелаг припао је бившем СССР.

Међутим, Јапан оспорава право Русије на Итуруп, Кунашир, Шикотан и још једну групу мањих, ненасељених острва. Москва тврди да је суверенитет Русије над острвима усаглашен међународним споразумима и да се не може оспорити. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана