Na Kurilima postavljen odbrambeni sistemi "Bastion"

Srna
Foto: Printskrin

MOSKVA- Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su raspoređeni priobalni odbrambeni sistemi na sjeverni dio Kurilskih ostrva, koje su dio strateškog lanca ostrva između Japana i ruskog regiona Kamčatka.

U saopštenju se navodi da je ruski sistem "Bastion" koji ima projektile dometa do 500 kilometara raspoređen na ostrvo Paramušir.

"Pripadnici priobalnih snaga Pacifičke flote neprestano će kontrolisati susjedne vode i zone u moreuzu. Vojna baza uspostavljena je na Paramuširu i u postrojenjima je omogućen smještaj, hrana i rekreacija za osoblje", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Rusija prije godinu dana postavila sistem "Bastion" na ostrvu Matua koje je centralni dio kurilskog pojasa.

Portparol japanskih vlasti Hirokazu Matsuno rekao je danas da će administracija pažljivo pratiti aktivnost ruske vojske.

Moskva i Tokio decenijama održavaju konsultacije sa ciljem postizanja primirja nakon Drugog svjetskog rata, a glavnu prepreku tome predstavlja spor u vezi sa polaganjem prava na južna Kurilska ostrva, arhipelag koji Japan naziva Sjevernim teritorijama.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, cijeli arhipelag pripao je bivšem SSSR.

Međutim, Japan osporava pravo Rusije na Iturup, Kunašir, Šikotan i još jednu grupu manjih, nenaseljenih ostrva. Moskva tvrdi da je suverenitet Rusije nad ostrvima usaglašen međunarodnim sporazumima i da se ne može osporiti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana