На Атосу најмање 10 случајева ковида, један на Хиландару

Srna
На Атосу најмање 10 случајева ковида, један на Хиландару

АТИНА - У манастирима на Светој Гори потврђено је најмање 10 случајева корона вируса, од којих је осам у манастиру светог Павла, а најмање по један на Хиландару и манастирском селу Лакоскити.

 

Манастир светог Павла, који се налази на западној обали Атоса, стављен је у карантин, а један свештеник је у критичном стању пребачен у болницу у Солуну, преноси поратл Катимерини.

Због тога је на Атос послат тим Националне организације за јавно здравље (ЕОДY) како би установили колико је вирус заиста раширен на Атосу.

Како се наводи, за сада нико не може да гарантује да се вирус није проширио и у другим манастирима, ћелијама и собама.

Додаје се да је Света заједница у почетку затворила врата Свете горе за посетиоце, али су мере ублажене и посетиоцима је дозвољено да посећују манастире уз мерење температуре, као и свештеницима који долазе и одлазе са острва.

Иако су свештеници раније упозорени да поштују мере, доста њих то не ради, посебно током верских окупљања и церемонија.

Портал Грик репортер подсећа да је манастир Светог Павла основан крајем 10. и почетком 11. века и да у њему живи 31 свештеника.

У библиотеци манастира налази се 494 рукописа и више од 12.000 штампаних књига, а манастир се сматра 14. у хијерархији међу 20 манастира на Светој гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана