МУП: Писма-бомбе кућне израде послате из Шпаније

Tanjug
Foto: Reuters

МАДРИД- Према првим индицијама, свих пет писама-бомби које су протеклих дана и данас послате на адресе државних канцеларија, приватних компанија и украјинске амбасаде у Мадриду, послата су из Шпаније, изјавио је данас замјеник шпанског министра унутрашњих послова Рафаел Перес.

Он је новинарима рекао да су експлозивне направе кућне израде послате у смеђим пакетима и да су садржале запаљиви прах и жицу да би се изазвао изненадан пламен, а не експлозије.
    

Перес је рекао да су пакети упућени руководиоцима институција на чије су адресе послати,
      
Он је истакао да је једна од направа повриједила једног службеника за безбедност украјинске амбасаде у Мадриду, да су три детонирале снаге безбедности у контролисаним експлозијама, док је једна сачувана нетакнута ради истражне сврхе. 
    
Перес је рекао да још није неопходно да се сазове комитет за безбједност, који би евентуално могао да донесе одлуку о повећању безбедности усљед повећаног нивоа терористичке пријетње, који је већ на другом степену након исламистичких напада широм Европе.
       
Министарство унутрашњих послова саопштило је, међутим, да је шпанска полиција појачала мјере безбједности око јавних зграда и да посебно пажљиво провјеравају поштанске пошиљке. 
    
Високи суд Шпаније специјализован за тероризам отворио је истрагу поводом пошиљака са експлозивним направама, рекао је извор из правосуђа за Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана