Морисон изгубио, лабуриста Албанесе будући премијер Аустралије

Срна
Морисон изгубио, лабуриста Албанесе будући премијер Аустралије

СИДНЕЈ - Аустралијски премијер Скот Морисон изгубио је на изборима, а грађани су гласали за лабуристичку владу први пут у посљедњих скоро десет година, показују пројекције локалних информативних мрежа.

То значи да ће лидер Лабуристичке странке Ентони Албанесе бити нови премијер, преноси Би-Би-Си.

Скот Морисон признао је пораз на националним изборима и рекао да ће Лабуристичка партија вјероватно формирати владу, иако бројање гласова још није завршено.

-Вечерас сам разговарао са лидером опозиције и будућим премијером Ентонијем Албанесеом и честитао сам му изборну побједу -. рекао је Морисон у говору који је преносила телевизија.

Морисон је додао да ће се повући са чела Либералне партије.

Овим је окончан период од осам година и девет мјесеци владавине конзервативне коалиције.

Морисон је постао премијер 2018. године, након неколико промјена на челу конзервативаца.

У овом тренутку није познато да ли ће лабуристи имати већину у парламенту или ће правити коалицију са мањим странкама и независним кандидатима.

У штабу лабуриста чули су се повици „Албо, Албо“ када је постало јасно да ће њихов лидер бити нови аустралијски премијер. Најбурнија реакција десила се када је традиционално конзерватвни „Скај њуз“ објавио процјену да су лабуристи побиједили.

Албанесе је изјавио да је вријеме да парламент буде одраз „модерне Аустралије“ и указао на своје скромно поријекло дјетета које је похађало јавне школе.

Он је изградио углед као заступник идеје о бесплатној здравственој заштити и правима ЛГБТ заједнице, а познат је и као велики љубитељ рагбија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана