Morison izgubio, laburista Albanese budući premijer Australije

Srna
Morison izgubio, laburista Albanese budući premijer Australije

SIDNEJ - Australijski premijer Skot Morison izgubio je na izborima, a građani su glasali za laburističku vladu prvi put u posljednjih skoro deset godina, pokazuju projekcije lokalnih informativnih mreža.

To znači da će lider Laburističke stranke Entoni Albanese biti novi premijer, prenosi Bi-Bi-Si.

Skot Morison priznao je poraz na nacionalnim izborima i rekao da će Laburistička partija vjerovatno formirati vladu, iako brojanje glasova još nije završeno.

-Večeras sam razgovarao sa liderom opozicije i budućim premijerom Entonijem Albaneseom i čestitao sam mu izbornu pobjedu -. rekao je Morison u govoru koji je prenosila televizija.

Morison je dodao da će se povući sa čela Liberalne partije.

Ovim je okončan period od osam godina i devet mjeseci vladavine konzervativne koalicije.

Morison je postao premijer 2018. godine, nakon nekoliko promjena na čelu konzervativaca.

U ovom trenutku nije poznato da li će laburisti imati većinu u parlamentu ili će praviti koaliciju sa manjim strankama i nezavisnim kandidatima.

U štabu laburista čuli su se povici „Albo, Albo“ kada je postalo jasno da će njihov lider biti novi australijski premijer. Najburnija reakcija desila se kada je tradicionalno konzervatvni „Skaj njuz“ objavio procjenu da su laburisti pobijedili.

Albanese je izjavio da je vrijeme da parlament bude odraz „moderne Australije“ i ukazao na svoje skromno porijeklo djeteta koje je pohađalo javne škole.

On je izgradio ugled kao zastupnik ideje o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti i pravima LGBT zajednice, a poznat je i kao veliki ljubitelj ragbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana