Моравјецки: ЕУ нам прислања "пушку на главу"

Танјуг
Foto: ГС

ВАРШАВА - Пољски премијер Матеуш Моравјецки је оптужио Европску унију да поставља захтјеве Варшави прислањајући јој "пушку на главу", и истовремено је позвао Брисел да повуче пријетње правним и финансијским санкцијама ако жели да ријеши кризу владавине права у тој земљи.

Моравјецки је  рекао да ће сваки потез за смањење "кохезионих фондова" бити дочекан снажном одмаздом.

 "Сматрамо да је ово већ дискриминаторан приступ и диктат из Брисела. Али ако ће ово бити још горе, мораћемо да размислимо о нашој стратегији", рекао је Моравјецки.

Навео је и да су прошлонедјељни разговори са лидерима ЕУ, укључујући њемачку канцеларку Ангелу Меркел, француског предсједник Емануела Макрона и предсједницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, у којима је изнео главни аргумент Варшаве да ЕУ прекорачује своје законске надлежности, били "веома задовољавајући".

У настојању да ублажи тензије у дуготрајном спору, који је изазвао страх од изласка Пољске из ЕУ, Моравјецки је обећао да ће до краја године распустити дисцилпинску судску комору за коју је Европски суд правде утврдио да је незаконита, наводи Фајненшел тајмс. Пољски премијер је, међутим, упозорио да ће, ако Европска комисија "започне трећи светски рат" ускраћивањем обећаног новца Варшави, он бранити права Посљке "свим оружјем које нам је на располагању".

Комисија је запретила Пољској санкцијама након што је највиши суд у тој земљи овог месеца пресудио да су кључни елементи права ЕУ некомпатибилни са њеним уставом. Пресуда је довела до велике ескалације правне битке око измена у пољском судском систему, које су, према тврдњама владајуће странке Моравјецког Право и Правда, неопходне ради повећања ефикасности.

Званични Брисел тврди да оваква пресуда угрожава независност правосуђа и основне правне принципе ЕУ, а поједине чланице Уније и дијелови Комисије су већ позвали на усвајање новог механизма условљавања који би могао да угрози десетине милијарди евра годишњих средстава ЕУ исплаћених Варшави. Овај застој је већ одложио одобравање бриселског пакета помоћи за економски опоравак Пољске од ковида-19 у износу од 36 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана